Vegaaniset pihlajanmarja-omenamuffinssit

25.09.2019 07:00 - Marjo Liikonen

Miltä kuulostaa vegaaniset, gluteenittomat, pähkinättömät ja HERKULLISET muffinssit, joissa maistuu kauden luonnonantimet ja syksyn suloisuus? Yllätyin itsekin, miten maistuvan reseptin sain uunista ulos!

Koulussa vietetyn erä- ja villiruokaviikon jälkeen olin innoissani ja inspiroitunut. Mitä kaikkea luonnosta löytyvää voikaan käyttää ruuanlaittoon ja leivontaan! Viikon aikana teimme mm. maistuvia energiapatukoita, metsäsienikeittoa ja mustikkagraavattua kuhaa. Söin myös elämäni parasta pestoa, joka oli taiottu voikukanlehdistä! Nälkä kasvoi syödessä ja pää kuhisi erilaisia ideoita, joita oli heti päästävä hyödyntämään.

Pahoilta taioilta suojaava pihlaja

Tähän aikaan syksystä pihat ja metsiköt pullistelevat pihlajapuiden kauniin oranssisista marjoista. Vanha kansa uskoi pihlajien suojaavan pahoilta taioilta sekä epäonnelta, ja täten kotipihlajaa löytyykin monilta pihoilta niin maalla kuin kaupungeissa. Taikoja enemmän itseäni kiinnosti pihlajanmarjojen korkea C-vitamiinipitoisuus ja mahdollisuudet hyödyntää ruokien ja leivonnaisten raaka-aineena. Kuivattu pihlajanmarja toimii hyvin niin puuron kuin myslinkin seassa ja sopii mainiosti mm. pataruokiin.

Niin on kuksa kuin marjatkin pihlajasta peräisin.

Marjojen happamuus vähenee pakastamisen jälkeen ja esimerkiksi omena taittaa mausta makeamman.

Päätin kehitellä syksyisen muffinssireseptin, jossa maistuisi niin omena kuin pihlajanmarjat. Koska itse olen gluteeniton ja kaveripiiristä löytyy myös muutama vegaani ja pähkinäallergikko, halusin pyrkiä kaikille maistuvaan lopputulokseen.

Ruutin kanssa keräsimme metsäretkeltä pihlajanmarjat ja laitoin ne yöksi pakkaseen. Seuraavana päivänä soseutin marjat ja omenat sauvasekoittimella. Toki omenat voisi lohkoa pieniksi paloiksi ja marjat sotkea taikinaan sellaisenaan, mutta soseessa happamuus tasoittuu ja sose korvaa myös kananmunan koostumuksen taikinassa.

Happamia, sanoi Ruuti pihlajanmarjoista.

Kaurajauhot on gluteenittoman leipurin aarre. Luontaisesti gluteeniton jauho on maistuvampi ja helpompi käsitellä kuin monet gluteenittomat, vaaleat jauhoseokset. Halusin taikinaan myös vähän erilaista suutuntumaa, joten lisäsin joukkoon suuria kaurahiutaleita ja mantelirouhetta.

Maidon ja voin osaa taikinassa näytteli mantelimaito ja rypsiöljy (vinkkinä suomalainen Neito -kylmäpuristettu rypsiöljy, jossa voin maku. NAM!)

Lopuksi vielä kanelia, ripaus rakkautta ja se on siinä!

Muffinsit kannattaa ehdottomasti paistaa muffinsipellillä, jottei taikina leviä lätyksi.

Resepti (n. 12-15 kpl) :

2 isoa omenaa

1,5 dl pihlajanmarjoja

4 dl kaurajauhoa

1 dl suuria kaurahiutaleita

1,5 dl mantelirouhetta

3 tl kanelia

3 tl vaniljasokeria

2 rkl perunajauhoja

4 tl leivinjauhetta

1,5 dl fariinisokeria

4 dl mantelimaitoa

1 dl rypsiöljyä

Ohje:

Kuumenna kiertoilmauuni 175 asteeseen.

Mittaa ja sekoita kuiva-aineet kulhossa.

Sekoita joukkoon mantelimaito.

Anna taikinan ja siinä olevien kaurahiutaleiden turvota hetki ja soseuta sillä välin omenat ja pihlajanmarjat sauvasekoittimella. Sekoita taikinaan.

Lisää lopuksi öljy ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

Annostele muffinssipellille vuokiin ja paista n. 25 min.

Nauti!

Muffinssit ovat luonnollisesti parhaimmillaan uunituoreena. Jo viilenneinä toimii mukavasti myös mikrossa nopeasti lämmitettynä kahvin tai teen kyytipojaksi.

Maukasta viikkoa!

Marjo

Kommentoi