Hupitili – investointi ystävyyteen ja yhteisiin elämyksiin

16.10.2019 07:04 - Marjo Liikonen

Eikö olisi mahtavaa, että vuosittain olisi mahdollista reissata yhdessä ystävien kanssa? Että olisi jokin sitouttava tapa luoda laatuaikaa, kokea yhteisiä elämyksiä ja rakentaa rakkaita muistoja? Matkustaminen kuitenkin vaatii valuuttaa ja kertainvestointina reissu voi tehdä isonkin loven talouteen. Ongelmaan on olemassa ratkaisu. Saanen esitellä teille Hullujen Jakkupukunaisten Hupitilin!

Olemme tunteneet ystävieni Niinan ja Riikan kanssa toisemme 15 vuoden ajan. Ystävystyimme Lahden Ammattikorkeakoulussa, emmekä siitä lähtien ole antanut elämän erottaa meitä.

Ljublanassa nauratti. Vasemmassa alareunassa allekirjoittanut, keskellä Niina ja oikealla Riikka.

Vuosien saatossa olemme koonneet myös ympärille upeiden naisten ryhmittymän, jota kutsumme nimellä Hullut Jakkupukunaiset.

Jäsenistömme on koottu töiden ja ystävien kautta kohdatuista ammattinaisista, joita yhdistää hersyvä huumori, kiinnostus hyvään ruokaan, juomaan, matkusteluun ja aikamme kiinnostavimpiin ilmiöihin.Genret vaihtelevat hyvin paljon Markkinointi & Mainonnan uutisista Love Islandin käänteisiin ja makramee-sidonnasta sadan metrin pikajuoksuun.

Reppuselkään mahtuu, jos itse ei jaksa. Ja ilmapallot kannattelee aina.

Yhdessä Hullujen Jakkupukunaisten kanssa järjestämme illanistujaisia, hämäriä kirjakerhoja ja yhteisiä matkoja.

Vaikka Riikan ja Niinan kanssa asumme nykyisin myös kaikki Helsingissä, on arjen hektisyyden keskellä välillä haastavaa löytää yhteistä aikaa. Whatsapp-viestit lentelevät pitkin viikkoa, mutta silti mikään ei voita sitä läsnäolevaa yhdessäoloa.

Tiedätte varmasti sen tunteen, kun saa löhötä ystävän sohvalla, olla vain hiljaa ja tunkea irtokarkkeja suuhun? Vaikka sekin jo itsessään on ihan parhautta, on meillä tavoitteena muistella yhdessä vielä vanhoina mummoinakin niitä ainutlaatuisia seikkailuja ja kohteita, joita saimme kokea.

Tallinnan Telliskivi kesällä 2016. Jos matkakohteesta löytyy muraaleja, ne pitää ehdottomasti katsastaa.

Jossain vaiheessa Niina keksi ehdottaa yhteistä säästötiliä. Hupitili olisi matalan kynnyksen tapa kerryttää pohjakassaa valmiiksi aina seuraavaan reissuun.

Sijoitukset, säästäminen ja pitkän tähtäimen vaurastuminen ovat aiheita, joissa nostan Niinalle hattua. Niina ei ole vain itseopiskellut asiaa vaan jakaa arvokkaita vinkkejä myös ystävilleen.

Idea yhteisestä tilistä oli helppo ja hyvä.

Sovitaan vain summa, jonka jokainen siirtää kerran kuukaudessa yhteiselle tilillemme. Kuukausisumma on vaihdellut 20-40 euron välillä, riippuen tavoitteestamme tai taloudellisesta tilanteesta. Esimerkiksi Riikan äitiysloman tai oman opiskelijaksi heittäytymiseni johdosta tämänhetkinen summa on 20 euroa/kk. Vaan kyllä siitäkin vuoden aikana jo kertyy mukava potti!

Ennen hupitiliä reissumme olivat astetta vaatimattomampia. Kuten tässä kuvassa vuonna 2011 herätessämme baari-illan jälkeen lahtelaisesta leikkipuistosta.

Hupitilin turvin olemme tilanteessa, jossa meillä jokaisella on taloudellinen mahdollisuus lähteä yhteiselle reissulle. Vaikkei potti koko reissua kattaisikaan, helpottaa kun esimerkiksi lentoliput tai majoituksen saa tililtä kuitattua. Samalla tili myös sitouttaa meidät sopimaan ja suunnittelemaan yhteisiä reissuja. Ja juuri se on osa tämän toiminnan taikaa.

Jaettu aika ja yhteisten haaveiden toteutuminen on arvokkaampi korko,  mitä mikään toinen säästötili rahoillemme pystyisi koskaan tarjoamaan.

Tähän mennessä Hupitilin voimin on vietetty mm. rentouttavia spa-hetkiä Tallinnassa, kokeiltu erilaisia talviaktiviteetteja Äkäslompolossa ja vaellettu Sloveniassa.

Fatbikingia Äkäslompolossa.

Caminito Del Rayn kierros Espanjassa 2018. Ei ole siltaa, jota Hullut Jakkupukunaiset eivät ylittäisi.

Islanti 2016. (kuva: Jenna Vaartimo)

Häikäisevä Pariisi 2015.

Fiksu taloudenhoito ja ennakoiva tilannetaju ei ole mielestäni mitään pihtailua, vaan mahdollistaa enemmän asioita kuin rajoittaa. Juju piilee siis rahojen hajauttamisessa.

Palkkapäivänä omalta käyttötililtäni sujahtaa rahaa moneen eri suuntaan laskujen maksun ja Hupitilin lisäksi. Euroja pesiytyy niin eläkevakuutukseen kuin Ruutin koiratilille mahdollisia eläinlääkärikuluja varten. Lisäksi kiinteä kuukausisumma menee pitkäjänteisen sijoitussuunnitelman ja riskinsiedon mukaan osakesalkkuun.

Vaihtelevan summan palkasta siirrän vielä erilliselle käyttö/säästötilille, joka mahdollistaa matkustamisen tai muut isommat kulut ja hankinnat, kuten esimerkiksi nyt kouluun liittyvät varustehankinnat.

"When I'm with you, I'm standing with an army." Hanko 2017.

Kun eroteltuja summia on sinkoutunut sinne tänne, jää käyttötilille se rahamäärä, jonka voi käyttää normaaliin kulutukseen.

Siirtyvät summat voi jokainen suhteuttaa omien varojensa mukaan. Tällä hetkellä opiskelijana säästöön ei todellakaan jää yhtä paljon kuin työssä käydessä. Mutta kyllä jotain sentään jää.

Jos ei matkustelu ystävien kanssa kuitenkaan syystä tai toisesta ole mahdollista, niin kokeilkaa jotain muuta! Miten olisi esimerkiksi yhteiset illalliset, harrastukset tai leffaillat, joihin yhteisiä varoja voisi käyttää?

Syntymäpäivät on aina hyvä syy askarrella kukkaseppeleitä ja nauttia lasit viiniä.

Pieni panostus ystävyyden ylläpitoon on aina hyvä sijoitus.

Ystävyydellä, Marjo

Kommentoi