Kaunis kaamos ja kevyt koti-ikävä

04.12.2019 07:05 - Marjo Liikonen

Vajaassa viikossa olen kerennyt ihastelemaan kaamoksen upeita auringonlaskuja, kuunnellut ohjeita loukkaantuneen poron omatoimiseen lopettamiseen, roikkunut jääseinämän reunalla, peruuttanut autoni penkkaan, ravannut tunturia ylös alas ja kolannut lunta niin maan pirusti. Ja ikävöinyt Ruutia aivan kamalasti.

Uusi Pyhän kotimme sijaitsee Pyhäjärven rannalla, Pelkosenniemen kunnassa. Asukasluvultaan se on Lapin maakunnan pienin kunta n. 950 asukkaallaan. Pieni mökinpuolikkaamme kätkee sisäänsä 40 tehokasta ja tunnelmallista neliötä. Claudian kanssa saimme kaikki tavaramme kätkettyä kämpän uumeniin ja tilaakin vielä jäi.

Tunnelmallinen pikku tupamme.

Pimeät ja pitkät välimatkat

Pyhän keskukseen mökiltä on matkaa n. 8 km. Ensimmäisenä iltana kävimme iltateellä pomomme Artturin kotona kuulemassa alkavan kauden suunnitelmista.

Artturi halusi myös varmistaa, että tunturissa ja syrjäisillä kylillä liikkuessamme olisimme aina myös varustautuneet olosuhteiden mukaisesti. Monet välimatkat ovat pitkiä ja pimeää riittää aina klo 15-9.30 välillä. Otsalamppua on hyvä kuljettaa aina mukana, liikkua tulee lämpimissä talvivaatteissa ja varustaa auto myös lapiolla ja kirveellä.

Kilometrien karttuessa tulisi olemaan kuulemma vain ajan kysymys, milloin saattaisimme joutua törmäyskurssille pohjolan poron kanssa tai löytää jonkun toisen autoilijan kolhiman, kitumaan jääneen luontokappaleen.

Pakkasmittari on pysynyt maltillisessa -7 ja -15 asteen välillä.

Pelkosenniemen kylillä, n. 15 km päässä käydessä pitää huolehtia tankki täyteen paikallisella, erittäin sympaattisella huoltoasemalla, jonka yhteydessä toimii pieni baari ja lahjatavarakauppa.

Paikka huokuu Kaurismäkeläistä tunnelmaa.

Vastapäätä löytyy pieni kyläkauppa, jossa on luonnollisesti isoja automarketteja suppeammat valikoimat ja aukioloajat. Pk-seudulla on tullut tottuneeksi, että kaikki on lähellä ja aina auki, joten täällä täytyy opetella varautumaan esimerkiksi yllättävään karkinhimoon tai ruokatarvikkeiden haalimiseen.

Kylältä kotiin ajaessa asutusta näkyy vain harvassa, ja monesti lämpöisten tupien ikkunasta näkyy keittiön pöydän ääressä lehteä lukeva, vanhempi mieshenkilö. Ympäristö viestii rauhaa ja kiireettömyyttä.

Toki näin korvessa miettii myös turvallisuutta. Jos jotain sattuu, apu ei todellakaan ole lähellä ja esimerkiksi ambulanssin saapumisessa voi kestää hyvinkin kauan.

Markku tuli taloon

Jo muutaman päivän kuluttua saapumisestamme saimme jo uuden kämppiksen. Markku on kokenut kiipeilijä ja saapuu myös Bliss Adventurelle töihin. Ja koska kausimajoitukset ovat Pyhällä todella tiukassa, tarjosimme me lukaalistamme rovaniemeläiselle Markulle katon pään päälle.

Odotettavaa on, että myöhemmin joulukuussa myös Markun koira, Routa, muuttaa luoksemme. En ole varma, onko se mahdollisuus lievittää, vai riski kasvattaa jäätävää ikävääni Ruutia kohtaan. Joka tapauksessa karvakamu on odotettu vieras!

Kyllähän nyt aina yksi Markku vielä mökkiin mahtuu!

Arktista crossfittia

Duunit ovat pyörähtäneet reippaasti käyntiin. Homma on ollut todella fyysistä ja kuntoa vaativaa. Ensitöiksemme aloitimme jäänviljelyn Pyhän tajukankaalle. Moottorisahalla sahattiin lunta ja heiteltiin lumikimpaleita syrjään. Kaivoimme letkut rinteeseen ja virittelimme kastelut käyntiin kallion reunamille ja toivoimme Äiti Luonnon hoitavan loput kääntämällä pakkasasteita korkeallemmalle. Muutaman päivän päästä kiivettiin jälleen ylös lapioita ahkiossa vetäen ja letkut ylös kaivaen.

Umpihangessa on kahlattu rinnettä ylös ja alas. Nauroimmekin viettävämme päivät todellisella pakkasen kyllästämällä kuntoleirillä.

Bliss Adventuren jääkiipeilyseinä sijaitsee Pyhätunturin Tajukankaalla.

Claudia, Artturi ja Markku virittämässä kastelukalustoa.

Jäänviljelyn venttiilivastaavana.

Yökastelija.

Fiilikset on korkealla.

Pimeinä aamuina iskee ahdistava ikävä Ruutia, joka helpottuu kun päivän toimet lähtee käyntiin. Kaamos ei ole niin pelottavan pimeä, vaan erittäin kaunis kaikissa sävyissään sinisinä aamuina ja tummuvina iltoina. Lumi luo paljon valoa ja rauhaa ympärille.

Kohtaamamme uudet ihmiset ovat erittäin ystävällisiä, tuttavallisia ja auttavaisia. On todella lämmin ja rento fiilis. Pihalla touhuttujen päivien jälkeen on ihana rentoutua saunan lämmössä. Kämppikset ovat sopivan seurallisia ja toisemme huomioon ottavia.

Calle-talon tiskillä saattaa törmätä tähän karvaiseen kanta-asiakkaaseen. Enkä tarkoita nyt Artturia.

Ympäröivä luonto on sanoin kuvaamaton. Alan hiljalleen ymmärtämään millainen taika Pyhällä piilee...

Marjo

Kommentoi