Kuva: Petri Makkonen

Pitäisikö sinunkin hakea eräopaskouluun?

05.02.2020 07:00 - Marjo Liikonen

Viime vuonna tähän aikaan täytin hakupapereita Kiljavan opistolle. Pätkääkään ei ole kaduttanut, vaan olen opintovapaalla viettänyt elämäni parasta aikaa. Jos siis yhtään olet inspiroitunut kokemuksistani ja miettinyt, voisiko tämä olla myös sinun juttusi, suosittelen lukemaan eteenpäin. Haku kouluun on nimittäin nyt käynnissä!

Itselläni oli paljon kysymyksiä eräopintojen suhteen. Kokosin tähän postaukseen omakohtaisia epäilyksiäni ja kokemuksia. Toivottavasti näistä apua kaikille, jotka kokevat heissä asuvan pienen eräoppaan, joka pyrkii päästä pihalle.

Syksyn pelastusharjoituksissa. (kuva: Claudia Castelli)

Miten rahoittaa opiskelu?

Koulutus on pääsääntöistä opiskelua, jolloin siihen voi hakea Kelan opintotukea tai Työllisyysrahaston aikuiskoulutustukea. Itse olin oikeutettu jälkimmäiseen, joka edellyttää vähintään 8 vuoden työkokemusta. Aikuiskoulutustuki on huomattavasti opintotukea suurempi ja sidoksissa omiin palkkatuloihin.

Myöskään asuntolaina ei ollut esteenä opiskelulle vaan pikemminkin mahdollisti sen. Vuokrasta ei pysty anomaan maksuvapaata, mutta asuntolainastapa pystyy. Täten neuvottelin lyhennysvapaan opiskelujeni ajalle ja maksan asunnostani vain korkoja sekä yhtiövastiketta.

Päätoimisena opiskelijana on myös oikeutettu opintolainaan. Ja sehän on maailman halvinta lainaa. Itsekin nostin sen ja käytän puskurina tarvittaessa.

Koulutus on toki maksullinen, mutta vajaan parin tonnin hintalappu on mielestäni erittäin kohtuullinen. Koulutusmaksun sain kuitattua säästöistäni ja säästöjä on kulunut myös tarvittaviin varustehankintoihin.

Erilaiset keittimet ja luonnossa liikkumisen säännökset tulevat tutuiksi. (kuva: Petri Makkonen)

Pitääkö opiskelujen takia irtisanoutua töistä?

Ei tarvitse, jos on oikeutettu opintovapaaseen. Perusehtona on, että työsuhde nykyiseen työnantajaan on kestänyt vähintään vuoden. Kannattaa tutustua opintovapaan ehtoihin ja keskustella luottamuksella esimiehen kanssa asiasta.

Työnantajan täytyy myöntää opintovapaa, mutta perustelluista syistä työntantajalla on myös oikeus siirtää opintovapaan alkamista puolella vuodella.

Koulussa oppii myös eräkokkauksen taitoja. (kuva: Olavi Kaste)

Paljonko eräopaskoulussa kuluu rahaa varusteisiin?

Tämä on paljon itsestään kiinni. Hyvä vaatetus, kengät ja rinkka on mielestäni ehdoton panostus. Monelta luonnossa liikkujalta löytyy varusteita jo valmiiksi omasta takaa. Osan voi lainata tai vuokrata. Itse halusin panostaa laadukkaisiin ja kestäviin retkeilyvarusteisiin, joita tulisin käyttämään tulevaisuudessakin.

Olen hankkinut mm. keittimen, teltan, talvimakuualustan, makuupussin, uuden kuoripuvun… Nämä ovat arvokkaita hankintoja ja rahaa on palanut reilu pari tonnia.

Yli kylmän virran kahlaamista opetellaan myös. (kuva: Petri Makkonen)

Vaatiiko koulu kovaa kuntoa?

Hyvä peruskunto riittää. Ja vähintään yhtä paljon tarvitaan tahdonvoimaa. Vaelluksilla vaaditaan toki kuntoakin, mutta myös hyvät varusteet, kuten vaelluskengät ja sopivasti istuva rinkka vaikuttaa omaan jaksamiseen merkittävästi. Koulu kuitenkin antaa myös erittäin terveet eväät ja kannustimet liikuntaan.

Vaikka ajatus 25 kg rinkankannosta alkuun kauhistutti, voin todeta, että nykyisin rakastan kulkea  painolasti selässäni ja kavuta mäkiä ylös raittiissa ulkoilmassa.

Myös viileisiin olosuhteisiin tottuu. Palelen edelleen sisätiloissa sohvannurkassa, mutten niinkään ulkona.

Tutustumme paljon lähiluontoon ja vietämme ulkoilupäiviä. (kuva: Petri Makkonen)

Kenelle koulutus sopii? Onko siellä vain eräjormia ja hippejä?

Koulutus sopii kaikille, joilla on palo työskennellä tulevaisuudessa luontoelämysten parissa. On se sitten itse yrittäjänä, koko- tai osa-aikaisena työntekijänä, vapaaehtoisena tai kurssiohjaajana.

Porukkamme mahtavuus on nimenomaan erilaisissa lähtökohdissa. Vuosikurssimme ikähaitari on 26-58 ikävuoden välillä. Ammattitaustoja on erilaisia aina juristista lähihoitajaan, sukupuolijakauma on kutakuinkin tasan. On hiljaisempaa ja on kovaäänisempää porukkaa, kokeneempaa retkeilijää ja karuihin olosuhteisiin vähemmän tottuneita.

Rikkaus piilee siinä, että juuri tällaisessa porukassa toisilta oppiminen ja tiiimitaitojen kehittyminen korostuu. Kaikkia meitä yhdistää rakkaus luontoon, jolloin yhteinen sävel löytyy helposti. Takaan, että tästä porukasta löytää jokainen elinikäisiä ystäviä ja retkeilytovereita.

Kalaankin päästään!

Mikä koulussa on parasta?

Ehdottomasti omien kokemusten kautta oppiminen. Olen saanut mielettömästi itsevarmuutta ja kehittynyt huomattavasti. Olen joutunut epämukavuusalueille, joista en varmasti olisi selviytynyt ilman asianmukaista opetusta ja kurssitovereita. Turvallisuudessa, riskien havainnoimisessa sekä ehkäisemisessä olen kehittynyt valtavasti.

Parasta on myös erilaisten ulkoliikuntamuotojen kokeilu ja tuntemus. Luonnontuntemus myös kasvillisuuden ja eläinkunnan osalta on kiehtovaa. Erätaitojen kokonaisvaltainen osaaminen antaa paljon vapauksia tulevaisuuden retkien suunnitteluun. Suunnistuksen, turvallisen jäällä liikkumisen ja plutaamisen taidot ovat myös erittäin arvokkaita oppeja.

Ja työharjoittelu! Upea mahdollisuus viettää pidempi aika esimerkiksi Lapissa. Tällaiset kokemukset tulee muistamaan lopunikäänsä.

Tiimityötä vaaditaan. (kuva: Petri Makkonen)

Jos siis yhtään olet miettinyt, voisiko eräopiskelu olla sinun juttusi, kehotan rohkeasti tarttumaan toimeen.

Haku erä- ja luonto-oppaan tutkintoon Kiljavan opistolla on nyt auki.

Koulumme kodalla keitellään nokipannukahvit torstaina 13.2. klo 18 kaikille opinnoista kiinnostuneille. Ilmoittautumiset kahveille sekä myös hakuohjeet kouluun, löydät täältä.

Tapaamisiin!

Marjo

Kommentoi