Kuva: Fotolia

Miksi ihmiset rakastuvat perheenjäseniinsä?

20.04.2016 23:45 - Joose Koskiranta

Idea rakastua omaan perheenjäseneensä yököttää useimpia. Jotkut kuitenkin päätyvät siihen kohtaloon.

Vastoin kaikkia odotuksia tapahtuvat rakkaustarinat ovat yksi kirjallisuuden suosituimmista aiheista. Romanttinen suhde kahden tai useamman perheenjäsenen välillä saa kuitenkin useamman nyrpistämään naamaansa närkästyksestä.

Ainakin se oli monen ihmisen reaktio aikaisemmin tässä kuussa, kun michiganilaisäiti, Kim West, 51, ja hänen poikansa, Ben Ford, 31, paljastivat romanssinsa.

West antoi poikansa adoptoitavaksi viikko hänen syntymänsä jälkeen. Lähes kolmen vuosikymmenen jälkeen, vuonna 2013, Ford tapasi biologisen äitinsä. Parin välille syntyi nopeasti eriskummallinen side, kun molemmat myönsivät tuntevansa seksuaalista vetovoimaa toisiaan kohtaan.

"Tajunnan räjäyttävää"

Äiti ja poika tapasivat toisensa myöhemmin hotellissa. Alkoholin vaikutuksen alaisena he päätyivät samaan sänkyyn. Ford kuvaili kokemusta "tajunnan räjäyttävänä". Kolme päivää tapahtuman jälkeen Ford jätti vaimonsa ja aloitti suhteen äitinsä kanssa.

Siitä asti kun epänormaali pariskunta kertoi tarinansa lehdistölle, he ovat olleet maan alla. Yhdysvalloissa voi nimittäin saada jopa elinikäisen vankeustuomion insestistä.

Northumbrian yliopiston ylempi lehtori, tohtori Tamsin Saxton sanoo, että viehätysvoimassa on kyse itserakennetusta kiinnostuksesta toista henkilöä kohtaan.

Saatat tietää, että heteromiehet rakastuvat yleisimmin naisiin, jotka muistuttavat jollakin tapaa heidän omia äitejään. Sama pätee myös naisiin, mutta he rakastuvat isiensä kaltaisiin miehiin. Vuonna 2008 tehdyn islantilaistutkimuksen mukaan syy siihen on se, että perhesuhteen omaavilla henkilöillä on paremmat mahdollisuudet saada terveitä lapsia.

Westermarck-ilmiön yhdistelmä?

Westermarck-ilmiön mukaan henkilöt eivät tunne luontaista sukupuolista vetoa kasvukumppaneihinsa, kuten sisaruksiinsa tai vanhempiinsa. Mikä sitten voisi selittää Fordin käyttäytymisen? 

- Joillakin henkilöillä, jotka eivät ole saaneet oikeaa kokemusta lapsuudessaan, voi olla hankaluuksia erottaa seksuaalinen viehätysvoima, kertoo psykologi Judith Wenban-Smith.

- Jos kanssakäyminen sopii molemmille, he voivat jatkaa suhdettaan. Tässä ei ole kyse sairaudesta. Tämä on yksi ihmisen tapa reagoida tunteisiinsa, kun se tapaa sukulaisiaan pitkästä aikaa.

Insesti on Suomessa kiellettyä. Siitä voi saada jopa kahden vuoden vankeusrangaistuksen.

Lue myös: Seksiterapeutit neuvovat: Asiat, joita parisuhteessa tulisi tehdä useammin

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat