Unilääketieteen erikoislääkäri, neurologi ja professori Markku Partinen kertoo, että aivoistaan voi pitää huolta ruokavalion avulla. Hänen mukaansa aivotoimintoja huonontavat nopeasti imeytyvät, vähäkuituiset hiilihydraatit (valkoinen vehnäleipä, leivonnaiset, sokeroidut viroitusjuomat, olut (viini terveellisempää, koska ei sisällä tärkkelystä), jauhoinen peruna, kypsä pasta (parempi al dente) ja raffinoidut einestuotteet.
– Ravitsemus on menossa valitettavasti väärään suuntaa, Partinen selittää.
Hän suositteleekin välttämään vehnää ja ruokia, joissa on tärkkelystä.
Aivotoimintaa parantavat hänen mukaansa hitaasti imeytyvät hiilihydraatit, valkuaisaineet ja öljyt.
– Pavut, herneet, linssit, vihannekset, juurekset, hedelmät, marjat, kala, kananmunat, merenhedelmät, vaalea liha, tofu, siemenet, pähkinät ja kvinoa ovat sellaisia, joita kannattaa ruokavalioonsa lisätä.
Öljyt ovat varsinainen taika-aine.
– Ne hidastavat hiilihydraattien imeytymistä, Partinen selventää.