Ruokavalion vaikutuksesta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskustellaan jatkuvasti enemmän. Silti tietyt käsitykset ravitsemukset ovat yhä vahvasti vallitsevia, vaikka ne eivät pitäisi lainkaan paikkaansa. Mind Body Green -sivusto haastatteli ravitsemusterapeuttia, joka kertoi, mitkä harhaluulot ja virheet ovat yleisiä etenkin nuorten keskuudessa:
He ottavat vinkkejä bloggaajilta
Ravitsemuksesta tietoa keräävä International Food Information Council suoritti vuonna 2015 kyselyn, josta selvisi, että nuoret luottavat ravitsemusvinkeissä ammattilaisen sijaan ystäviensä, perheenjäsentensä tai ruokabloggaajien neuvoihin.
Jopa 68 prosenttia nuorista kääntyi ravitsemukseen liittyvien kysymystensä kanssa internetin ja suosittujen bloggaajien pariin. Vaikka monien ihmisten tieto ravitsemuksesta on varmasti laaja, ja ruokabloggaajien reseptit herkullisia, he eivät kuitenkaan ole välttämättä alan ammattilaisia.
Nuorten mielestä tyydyttynyt rasva on ”pahaa rasvaa”
Mediassa on käyty vuoden aikana kiivasta keskustelua rasvasta ja siitä, ovatko light- ja diet-tuotteet parempi vaihtoehto rasvaa sisältävien tuotteiden sijaan. Mind Body Green -sivuston mukaan tyydyttynyt rasva on tarpeellinen osa monipuolista ravintoa, ja olisikin tärkeää, että ihminen nauttisi rasvoja monipuolisesti eri lähteistä päivittäin.
Kuitenkin vain yksi kolmesta nuoresta piti tyydyttynyttä rasvaa hyvänä vaihtoehtona osaksi ruokavaliota.
Nuoret eivät ymmärrä rasvojen tärkeyttä
Rasvojen merkitys terveydelle ja hyvinvoinnille oli myös asia, josta harva on vieläkään tietoinen. Monien mielestä tyydyttyneet ja trans-rasvat olivat yhtä haitallisia terveydelle, vaikka transrasvojen haitat terveydelle ovat tyydyttyneitä rasvahappoja vakavammat.
Nuoret luottavat termiin ”luonnollinen”
Internation Food Information Councilin suorittaman kyselyn mukaan nuoret valitsevat mieluummin tuotteen, jota mainostetaan luonnollisena. Kuitenkaan termi ”luonnollinen” ei kerro mitään tuotteen tuotesisällöstä tai siitä, miten tai missä ainesosat on kasvatettu.
Halu suosia luonnonmukaisuutta ja luonnollisuutta keinotekoisten makujen ja tuotteiden sijaan on kasvanut. Silti tietoisuus siitä, mikä todella on luomua tai luonnollista, saattaa olla hyvin vähäistä.
Lähde: Mind Body Green