Kuva: AOP

Taidehistorioitsija väittää: Mona Lisa on maalaus da Vincin miespuolisesta rakastajasta

22.04.2016 20:00 - Senja Rapila

Silvano Vinceti uskoo, että kuuluisa maalaus on yhdistelmä kahdesta mallista - Lisa Gherardinista sekä da Vincin rakastajasta Gian Giacomo Caprottista.

Renessanssitaiteilija Leonardo da Vincin yksi kuuluisimmista maalauksista on Mona Lisa, jossa poseeraa tietojen mukaan rikkaan Florentine porvarin vaimo Lisa Gherardini. Ranskalainen Louvre-museo, jossa Mona Lisa sijaitsee, on aloittanut laajat tutkinnat, jotta yhdestä maailman maineikkaammasta maalauksesta saataisiin lisää tietoa. 

Uusien tutkimusten myötä taidehistorioitsija Silvano Vinceti on kertonut, että uskoo taideteoksen olevan kahden mallin yhdistelmä; yhdistelmä Lisa Gherardinista sekä da Vincin oppipojasta - ja mahdollisesta rakastajasta - Gian Giacomo Caprotti'sta. 

- Mona Lisa on androgyyni - puoliksi mies ja puoliksi nainen, Vinceti kertoi The Telegraphille ja selitti, että huomasi asian Caprottiin perustuvista maalauksista.

- Sen huomaa varsinkin Mona Lisan nenästä, otsasta sekä hänen hymystään. Olemme saaneet nyt yhden vastauksen monia vuosia tutkijoita askarruttaneeseen kysymykseen: Keneen Mona Lisa -maalaus todella perustuu?

Useat taiteilijat uskovat, että alkuperäinen Mona Lisa on ollut alkuperäisessä maalauksessa täysin alasti, toiset uskovat että hänellä oli alkuperäisessä teoksessa myös ripset ja kulmakarvat. Jotkut taas ovat vahvasti sitä mieltä, että da Vinci teki tarkoituksella useita erilaisia versioita maineikkaasta maalauksesta.

Asiasta ei kuitenkaan ole varmaa tietoa, joten asia on yhtä lailla mysteeri kuin maalauksen naisen salamyhkäinen hymy.

Maalaus Leonardo da Vincistä. (kuva: AOP)

Lähde: The Independent

Lue myös: Transsukupuolinen Kellie, 62, paljastaa, miten miehet reagoivat kuullessaan totuuden

Lue myös: Taiteilijan taideteokset vievät Disney-hahmot ympäri maailmaa - katso kuvat

Kilpailut

Uusimmat