Kuva: Fotolia

Vietä rantapäivä ympäristöystävällisesti - katso kuuden kohdan lista

26.04.2016 06:15 - Iiro Myllymäki

Yksinkertaisia neuvoja noudattamalla voit viettää rantapäivää puhtaalla omallatunnolla puhtaalla rannalla.

Vaikka huhtikuisesta lumentulosta sitä ei heti voisikaan päätellä, kesä on tulossa. On siis hyvä suunnata huomio tuleviin kesäpäiviin rannalla ja samalla siihen, miten rantapäivää pystyy viettämään mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Mashable-sivusto listasi keinot, joilla voit viettää rantapäivää hyvällä omallatunnolla:

1. Älä roskaa

Vaikka tämän pitäisi olla jo itsestään selvää kaikille, joillekin on edelleen ylivoimainen haaste laittaa roskat roskakoriin. Kyse ei ole pelkästään maisemallisista arvoista. Eläimet saattavat vahingossa syödä esimerkiksi rannoilta löytyviä tupakantumppeja, jotka sisältävät lukuisia haitallisia kemikaaleja.

2. Älä kävele hiekkadyyneillä

Hiekkakinokset suojaavat rantoja eroosiolta, eli maaperän kulumista, joten kinokset tulisi jättää rauhaan.

3. Harkitse lemmikin kotiin jättämistä

Lemmikkieläinten jätökset saastuttavat bakteereillaan ympäristöä. Jos et kykene keräämään lemmikkisi jätöksiä ympäristöstä, älä ota lemmikkiäsi rannalle.

4. Älä kerää simpukoita

Simpukoiden vieminen rannoilta kiihdyttää Smithsonian-lehden mukaan eroosiota ja simpukoista riippuvaisten eläin- ja kasvilajien vähenemistä.

5. Käytä biohajoavaa aurinkovoidetta

Yleinen aine aurinkovoiteissa on oksibentsoni, joka pahentaa korallien vaalenemista ja aiheuttaa niille DNA-vahinkoa.

6. Kerää roskia

Jos näet rannalla roskan, teet ympäristölle palveluksen keräämällä sen ja laittamalla asianmukaiseen jätteenlajittelupaikkaan. Ihanteellista olisi, jos ranta olisi sieltä lähtiessäsi puhtaampi kuin sinne tullessasi.

Lue myös: Matkabloggaajan vinkit rantalomalle - 13 neuvoa helpottavat pakkaamista

Lähde: Mashable

Uusimmat