Kuva: Fotolia

Sara, 27, kärsii erikoisesta fobiasta: Pelkää olla ilman kännykkää

14.07.2016 22:45 - Iiro Myllymäki

Nainen ei pysty poistumaan kotoaan, ellei hänen puhelimessaan ole vähintään 60 prosenttia akkua jäljellä.

Pelkoa ilman puhelinta elämisestä kutsutaan nomofobiaksi (no mobile phobia). 27-vuotiaan brittiläisen Sara Jayne Widdowsonin elämä on pitkälti tämän pelon sävyttämää. Jos hänen kännykästään loppuu akku tai jos ei ole kenttää, naisen syke kohoaa ja kämmenet tärisevät ja hikoilevat. Näin on käynyt vain muutamaan otteeseen, mutta naista ahdistaa ajatus siitä, että tämä tapahtuisi uudelleen.

- Kuvittelen jatkuvasti ikäviä tilanteita ja huolehdin, että jotain pahaa tapahtuu eikä kukaan pysty ottamaan minuun yhteyttä, Widdowson sanoo Huffington Postin haastattelussa.

Lapsuuden trauma taustalla

Pelko on pahentunut sen jälkeen, kun Widdowson ja hänen kihlattunsa Adrian Clarke, 35, saivat lapsen kaksi vuotta sitten. Naisen pääasiallinen huoli liittyy siihen, että hänelle tai hänen perheelleen sattuisi jotain eikä hän pystyisi hälyttämään puhelimitse apua.

Nainen uskoo, että pelko on saanut alkunsa lapsuuden traumasta. Matkalla koulusta kotiin Widdowsonia seurasi mies pakettiautossaan. Siihen aikaan kännyköitä ei ollut, mutta Widdowson uskoo, että apua kännykällä hälyttämällä hän olisi pystynyt hallitsemaan uhkaavan tilanteen paremmin.

Kun Widdowson sai ensimmäisen puhelimensa teini-ikäisenä, hän koki helpotuksen tunnetta välittömästi. Ajan myötä hänestä tuli yhä vain riippuvaisempi kännykästä, ja lopulta mielen valtasi pelko ilman kännykkää olemisesta. Hän on etsinyt apua ongelmaansa lääkäriltä.

- Otan puhelimen mukaan kaikkialle, mihin menen, jopa vessaan. Pidän puhelinta mieluummin rintaliiveissäni kuin laukussa, sillä laukku saatetaan varastaa.

Varapuhelimena vanha Nokia

Widdowson ei pysty poistumaan kotoa, jos kännykän akussa on varausta alle 60 prosenttia jäljellä. Nainen myös kantaa aina laturia mukanaan ja on jättänyt latureita ystäviensä koteihin, jotta hän pystyy aina varmasti lataamaan kännykkäänsä tarvittaessa. Hän säilyttää vanhaa Nokian kännykkää varapuhelimena.

- Monet sukulaiseni ja ystäväni eivät tiedä fobiastani, mutta he vitsailevat siitä, miten en pysty elämään ilman kännykkää. En usko, että paranen tästä, Widdowson sanoo.

Lue myös: Suomalaiset paljastavat fobiansa: "Pelkään kuollakseni siltoja"

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat