Kuva: Fotolia

Kuoleman doula pitää seuraa pian kuoleville: "Rakastan ammattiani"

12.04.2017 19:45 - Senni Loikala

Kuoleman doulan työtehtävät määräytyvät asiakkaan toiveiden mukaan. Jotkut kaipaavat apua käytännön asioihin, kun taas monille tärkeintä on toisen ihmisen läsnäolo.

Hän tahtoi nähdä meren viimeisen kerran. Niinpä naiselle hankittiin pyörätuoli, jonka kyydissä hänet vietiin merenrantaan. Hän hengitti puhdasta ilmaa aallokon edessä - ja tiesi olevansa siinä vain tämän yhden kerran.

Mukana merenrannalla parantumattomasti sairaan naisen ja tämän perheen kanssa oli Lizzie Neville. Hän työskentelee Iso-Britanniassa koulutettuna doulana henkilöille, jotka tekevät kuolemaa.

Yleensä doula mielletään tukihenkilöksi, joka on synnytyksessä mukana. Doulia tarvitsevat kuitenkin myös parantumattomasti sairaat. Doulalla ei ole lääketieteellistä koulutusta, mutta hänen tehtävänsä on tärkeä - tehdä yhdessä matkaa kuolevan henkilön kanssa ja saattaa hänet lämmöllä rajan taakse.

- Työhömme kuuluu herkeämätön läsnäolo asiakkaidemme kanssa. Kun olemme heidän seurassaan, olemme täysin omistautuneita heille, emmekä millekään muulle, Neville kuvailee työtään The Independent -lehdelle.

- Tarjoamme myötätuntoista läsnäoloa ilman valmista kaavaa. Olemme pelkästään asiakkaitamme varten.

Doula kannustaa nauttimaan elämästä 

Tavallisena työpäivänään Neville kannustaa asiakkaitaan kokeilemaan asioita, joita he eivät aiemmin ole tehneet. Hän kannustaa heitä ottamaan yhteyttä ystävään, jonka kanssa yhteydenpito on harventunut. Toiset asiakkaat innostuvat harrastuksistaan uudestaan tai tahtovat mennä paikkoihin, joista heillä on rakkaita muistoja - kunhan heitä ensin joku tsemppaa siihen.

- Kannustamme ihmisiä elämään elämänsä loppuun asti, Neville toteaa.

Kuoleman doulan työtehtävät vaihtelevat asiakkaasta riippuen. Siinä, missä jotkut kaipaavat apua peseytymiseen, koiran taluttamiseen ja lääkärissä käyntiin, kaipaavat monet vain toisen ihmisen läsnäoloa.

- Kyse voi olla yksinkertaisesti asiakkaan vierellä istumisesta ja hiljaa olemisesta. Istut siinä ja pidät häntä ehkä kädestä kiinni. Olet täysin läsnä hänen kanssaan.

Neville myös kannustaa asiakastaan ja tämän perhettä keskustelemaan kipeistäkin aiheista. Hän on ollut mukana keskusteluissa, joissa käydään läpi kuolevan yksityiskohtaisia toiveita viimeisille elinpäivilleen.

Jotkut palkkaavat Nevillen saman tien, kun diagnoosi parantumattomasta sairaudesta selviää. Monet kutsuvat hänet paikalle vasta viimeisten elinviikkojen ajaksi.

Surun saa näyttää vasta yksin kotona

Kuoleman doulan työ nostattaa pintaan voimakkaitakin tunteita. Nevillen nuorin asiakas on ollut vasta alle 50-vuotias. Asiakastapaamisissa tietyt tunteet pidetään kuitenkin piilossa.

- Asiakkaan kanssa ei tule näyttää kaikkia tunteitaan. Doulan tehtävään kuuluu tasapainoisena pysyminen, Neville avaa.

- Jälkikäteen, yksin ollessa, se voi olla musertavaa. Jos olo on todella paha, on pakko antaa tunteiden tulla kotona. Joten kyllä, mekin itkemme.

Vaikka kuoleman doulan työssä ollaan tekemisissä raskaidenkin aiheiden kanssa, ei Neville vaihtaisi ammattiaan muuhun.

- Rakastan tätä työtä. Olen niin ylpeä työstäni, jota minulle on kunnia tehdä.

Lue myös: Kuoleman lähestyminen pääteltävissä yhdestä aistista - 'elinaikaa alle 10 vuotta'

Lue myös: Kyynelvaroitus! Unissaan hymyilevän tyttövauvan kuva leviää, taustalla riipaiseva tarina

Lue myös: Morsiamen rankka tausta ikuistettiin liikuttavaan valokuvaan - pystytkö katsoa herkistymättä?

Lähde: The Independent

Kilpailut

Uusimmat