Kuva: Fotolia

Suomalaisasiantuntija tiukkana: Älä koskaan käytä koiralla kaulapantaa - seuraukset voivat tappaa!

14.06.2017 15:30 - Rea Haverinen - Luettu 19 666 kertaa

Koiraosteopaatti Hanna Kivisen mukaan pannan aiheuttama paine ja nykäisyt voivat aiheuttaa koirille kivun lisäksi neurologisia ongelmia.

Hanna Kivinen on suomalainen koiraosteopaatti. Hänen mukaansa koirilla ei pitäisi käyttää kaulapantoja, vaan valjaita. Kivinen pohtii asiaa kotisivuillaan julkaisemassa kirjoituksessa

Kivisen tekemä luettelo mahdollisista kaulapannan aiheuttamista seurauksista on järkyttävä ja monet seuraukset jopa yllättävät.

Pannat voivat aiheuttaa koiralle niin hengitys- kuin nielemisongelmiakin, tukehtumista ja kipua. Lisäksi ne voivat vahingoittaa selkäydintä, joka puolestaan aiheuttaa neurologisia ongelmia tai vaikkapa häiritä autonomista hermostoa, mikä puolestaan voi aiheuttaa koirassa hermostunutta käytöstä ja ruuansulatuksen ongelmia. 

Kaulapannan nykäisy voi myös aiheuttaa koiran kaulassa nopean ja terävän paikallisen voiman, joka voi vahingoittaa kaulan eri rakenteita.

"Ihmisillä vastaava voi tapahtua esimerkiksi auto-onnettomuudessa, jolloin sitä kutsutaan whiplash- eli niskan retkahdusvammaksi", selittää Kivinen.

Kaulapannan aiheuttamat vauriot voivat siis olla hyvinkin vakavia.

"Pahimmillaan ne voivat johtaa jopa koiran kuolemaan", Kivinen kirjoittaa. 

Moni käyttää koirallaan kuonopantaa. Sitäkään Kivinen ei suosittele. 

"Nopea nykäisy kuonopannasta, joka voi syntyä esimerkiksi kun koira lähtee juoksemaan, voi vääntää pahasti koiran niskaa, mikä taas voi aiheuttaa monia edellä mainittuja ongelmia. Toiseksi kuonopanta asettuu kuonon päällä kohtaan, jossa kallossa on yhden aivohermon haaran ulostuloaukko. Panta siis voi painaa hermoa, mikä on jälleen kivun tuottamista koiralle", Kivinen selittää. 

Moni pantaa koirillaan käyttävä perustelee sitä sillä, että koiraa on muuten mahdoton saada olemaan kiskomatta. Kivinen ei kuitenkaan väitettä allekirjoita. 

"Ainoa keino kiskomisen vähentämiseen on väkivallaton, positiiviseen vahvistamiseen perustuva koulutus", hän toteaa. 

Kivisen mukaan pehmustetut, hyvin istuvat valjaat ovat koiralle aina huomattavasti ergonomisempi vaihtoehto kuin kaulapanta. Hyvin istuvien valjaiden veto kohdistuu rintalastaan, ei kurkkuun eikä kaulalle. Ne eivät hankaa mistään ja vetopiste on riittävän takana. Valjaat tulee säätää napakoiksi, jotta ne eivät nouse vedossa kuristamaan. (kuva: Hanna Kivinen Oy)

Pääset lukemaan koko kirjoituksen tästä

Kivinen on entinen kauppatieteiden maisteri ja nykyinen osteopaatti, joka on käynyt nelivuotisen koulutuksen alalle Metropoliassa ja lisäksi kouluttautunut sen jälkeen useilla jatkokoulutuksilla.

Lue myös: Koira suostuu syömään vain puolet ruoka-annoksestaan - syy liikuttaa kyyneliin

Lue myös: Näyttelijä Tom Hardy julkaisi suunnattoman koskettavan kirjoituksen kuolleelle koiralleen - lue

Arvostele artikkeli

Kuuntele ohjelmia ja lempikanavaa puhelimellasi

RadioPlay tarjoaa mielenkiintoisia sisältöjä kuunneltavaksi silloin kuin sinä haluat.

Lataa puhelimeesi RadioPlay -sovellus!

Lataa App Storesta Lataa Sovellus Google Play:stä

Uusimmat