Transmiehestä tuli kuukautiskampanjan keulakuva - "Kaikkia pitää rohkaista puhumaan kuukautisista"

16.03.2018 13:15 - Iiro Myllymäki

Kenny Jones kävi läpi kuukautiset säännöllisesti läpi ennen hormonihoidon aloittamista.

Transsukupuolinen miesmalli Kenny Jones, 23, rikkoo tabuja esiintymällä kuukautisiin liittyvän kampanjan kasvona. Mies esiintyy kuukautisiin liittyviä tuotteita välittävän Pink Parcel -palvelun kampanjassa, jolla pyritään vähentämään kuukautisiin liittyvää stigmaa ja lisäämään avointa keskustelua. Kampanjasta uutisoi muun muassa brittijulkaisu Independent.

Kenny Jones syntyi biologisesti tyttönä. Hän tuli transkaapista ulos 14-vuotiaana, ja 16-vuotiaana hän ajeli hiuksensa pois ja vaihtoi nimensä. Ennen hormonihoitojen aloittamista miehelle tuli säännöllisesti kuukautiset.

- Korjausprosessini aikana minun piti käydä läpi kuukautiset joka kuukausi ja kaikki niihin liittyvät negatiiviset stereotypiat. Kun kuukautisten oletetaan olevan ihmistä rajoittava tekijä, se vain lisää kuukautisiin liittyvää häpeää ja tekee ihmiset entistä haluttomammiksi puhumaan niistä, Jones sanoo.

Mies haluaa nyt olla mukana tekemässä kuukautisista keskustelemisesta entistä tavanomaisempaa. Hän toivoo, että kampanja vaikuttaa sekä transsukupuolisiin että kaikkiin muihinkin. Kuukautiskampanjaa varten on muun muassa painatettu t-paitoja erilaisilla kuukautisiin liittyvillä teksteillä.

- Meidän pitää rohkaista kaikkia puhumaan kuukautisista, kokivat he niitä suoraan tai eivät. Keskustelun herättäminen on ensimmäinen askel siinä, että kuukautisia normalisoidaan yhteiskunnassa, Jones sanoo.

Pink Parcel -brändin teettämän tutkimuksen mukaan vain kahdeksan prosenttia internetin kuukautisiin liittyvästä sisällöstä ottaa huomioon myös transsukupuoliset. Toisen brittitutkimuksen mukaan kolmasosa briteistä kokee kuukautisten olevan tabuaihe. Peräti puolet vastaajista ei ollut koskaan puhunut kuukautisista kumppaninsa kanssa, ja 44 prosenttia välttelee aiheesta puhumista ystäviensä kanssa.

Lue myös: Gynekologit paljastavat: Parhaat keinot kuukautiskipujen taltuttamiseen

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat