Kuva: Pixabay

Gynekologit paljastavat: Parhaat keinot kuukautiskipujen taltuttamiseen

15.01.2018 20:45 - Senja Rapila

Muun muassa liikunta ja alkoholista luopuminen auttavat, vinkkaavat gynekologit omista kokemuksistaan.

Kuinka naisen anatomian ammattilaiset, eli gynekologit, helpottavat omia kuukautiskipujaan? Millaisia vinkkejä he haluavat antaa muille naisille? Voit lukea Women's Health -sivuston julkaisemat vinkit alapuolelta.

1. Seksi

- Seksi auttaa kaikessa! gynekologi Maureen Whelihan kertoo ja toteaa, että sillä ei ole väliä harrastaako sitä yksin vai jonkun toisen kanssa.

Koska orgasmi parantaa verenkiertoa kohtuun, se voi helpottaa kuukautiskramppeja. Orgasmi myös vapauttaa mielihyvähormoneja, jotka voivat helpottaa oloa.

Pidä kuitenkin huoli siitä, että harrastatte seksiä kondomin kanssa, mikäli suositte perinteistä, vaginaalista yhdyntää. Whelihan kertoo, että mikäli kumppani ejakuloi kohdunkaulaasi, se voi jopa pahentaa kuukautiskramppeja.

2. Lämpö

- Kun minulla on  kuukautiset, laitan lämpöpussin tai hieron tiikerisalvaa alavatsaani, jotta pystyn hoitamaan asiakkaat töissä tai käyttää tiukkoja farkkuja, gynekologi Julie Levitt kertoo.

Lämmön lisääminen vatsaontelon alueelle voi auttaa lihaksia rentoutumaan, joka voi vähentää kramppaamista. Myös lämpimän juoman juominen (kuten kamomillatee) voi auttaa kropan lämmittämisessä.

Jos kramppaaminen alkaa vasta illalla, laita itsellesi lämmin kylpy tai ota pitkä, kuuma suihku.

3. Hormonaalinen ehkäisy

Joillekin naisille hormonaalisen ehkäisyn käyttö tarkoittaa lyhytkestoisempaa ja kivuttomampaa vuotoa, mutta tämä on hyvin henkilökohtaista. 

4. Treeni

Hyvä treenisessio vapauttaa endorfiineja, jotka parantavat mielialaa, mutta se auttaa myös lihaksia rentoutumaan. Gynekologi Julie Levitt kertoo, että hänellä kuukautiskipuja auttaa runsas liikunta.

- Aerobinen liikunta on ykkösvalintani kuukautiskipuja vastaan. Jos se ei auta, sitten otan lämpöpussin ja kipulääkkeen.

5. Ei alkoholia tai suolaisia

Pysy erossa alkoholista, luovu suolasta ja muista pitää itsesi nesteytettynä. Krampit iskevät todennäköisimmin silloin, kun nestetasapaino ei ole kunnossa. Eli muista juoda runsaasti vettä ja vältä kroppaa kuivattavia juomia ja -ruokia.

Lähde: Women's Health

Lue myös: Älä pahenna kuukautiskramppeja tietämättäsi - 5 asiaa, jotka jokaisen naisen tulisi tietää

Kilpailut

Uusimmat