Kuva: Shutterstock

Leipäjonoissa viikoittain käyvä suomalainen yksinhuoltajaäiti: "Elämäni on ihan yltäkylläistä"

11.04.2018 18:45 - Iiro Myllymäki

Nainen ei pidä itseään huono-osaisena, vaikka joutuukin käymään leipäjonoissa.

Leipäjonoissa käyvä suomalainen yksinhuoltajaäiti kertoo Kohdatut-podcast-sarjassa, että köyhyys ei ole hänelle häpeän aihe. 12- ja 4-vuotiaiden lasten äiti käy leipäjonoissa noin kerran tai kaksi viikossa eikä salaile sitä.

- Köyhyys ei ole mikään häpeä tai synti. En yhdy siihen, että olen jotenkin huono-osaisempi, jos käyn leipäjonoissa. Minulla on ihan samat mahdollisuudet esimerkiksi kouluttautua kuin muillakin. Elämäntilanteita ei voi ennustaa, nainen kertoo.

Nainen teki kahdeksan vuoden ajan erilaisia hanttihommia, minkä jälkeen hän kävi aikuislukion. Sitten vuorossa oli yliopiston luennot, jotka jäivät kuitenkin kesken, kun hän tuli toisen kerran raskaaksi. Tällä hetkellä hän opiskelee avoimessa yliopistossa ja on työtön.

- Mielestäni elämäni on ihan yltäkylläistä ja jouhevaa. En voi valittaa mistään, nainen sanoo.

Nainen on huomannut 12-vuotiaasta tytöstään, että häntä perheen varallisuuden niukkuus on alkanut jossain määrin hävettää. Nainen toivoo, että kouluissa annettaisiin arvokasvatusta, jolla muutettaisiin ihmisten asennoitumista köyhyyteen. Nainen näkee leipäjonoissa käymisessä myös hyviä puolia.

- Se on hyvä juttu, koska se kehittää mielikuvitusta. Pitää kehittää uusia ruokalajeja niistä tarvikkeista, mitä sieltä saa. Käyn leipäjonoissa, koska olen sen tarpeessa. On sellaisiakin, jotka eivät kehtaa kertoa kenellekään käyvänsä leipäjonossa. Jotkut tulevat jonoon huppu ja kommandopipo päässä, jotta kukaan ei tunnista heitä.

Kohdatut-podcastissa nainen kertoo myös, miksi saa monesti osakseen paheksuvia katseita leipäjonoissa. Voit kuunnella koko haastattelun tästä linkistä. 

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot.

Lue myös: Ylipainoinen nainen kertoo harvoin kuullun näkökulman kiusaamiseen - "Puheeni itselleni oli julmaa"

Kilpailut

Uusimmat