Kuva: Shutterstock

Eläinlääkärit varoittavat - älä anna koiran hypätä takakontista ulos

21.06.2018 17:15 - Katariina Auvinen

Hyppy on kova rasite koiran nivelille ja voi johtaa myöhemmin ongelmiin.

Monet isommat koirat varsinkin matkustavat auton takakontissa. Monesti eläimet hyppäävät itse pois kontista, mutta eläinlääkärien mukaan tämä ei ole suositeltavaa. Daily Mail -julkaisu uutisoi tutkimuksesta, jossa tutkittiin koirien niveliin kohdistuvaa rasitusta takakontista hyppäämisen seurauksena.

Erityisen huolestuttavia tuloksia saatiin, jos takakontti sijaitsi korkeammalla kuin esimerkiksi normaalissa farmarimallisessa autossa. Koiran niveliin kohdistui neljänkertainen voima verrattuna normaaliin hyppyyn. 

Eläinlääkäreiden mukaan omistajien olisi hyvä joko nostaa tai asettaa koirille ramppi, jonka kautta ne pääsisivät poistumaan takakontista ilman hyppäämistä. Alison Wills, joka oli yksi johtavista tutkijoista sanoo, että rappeuttavat nivelsairaudet ovat koirilla hälyttävän yleisiä. 

- Koirille kehittyy nivelongelmia monista syistä, mutta epäilemme vahvasti, että takakontista hyppääminen on yksi niistä syistä, jotka voivat johtaa sairastumiseen, Wills kertoo. 

Tuntuva rasitus koiralle on jo se, että takakontti on 55 sentin korkeudessa.

- Hypyt ovat samankaltaisia kuin agilityssä, mutta niissä on eroa. Agilityssä koiraa lämmitellään ennen ensimmäisiä hyppyjä, mutta takakonttiin ja sieltä ulos koira hyppää kylmiltään. Tämä on kova rasitus myös lihaksille, Wills kertoo. 

Lue myös: Poliisi julkaisi ohjeet kuuman sään varalle - katso miten toimit, jos näet autoon jätetyn koiran

Lähde: Daily Mail 

Suosittelemme

Uusimmat