Kuva: Ville Kankareen kotialbumi

Villellä, 27, on Suomen aliarvostetuin ammatti: "Ennakkoluuloja kuulee jatkuvasti"

22.08.2018 14:00 - Senja Rapila

Suomalainen tubettaja Ville Kankare, 27, myöntää, että monet kyseenalaistavat hänen ammatinvalintansa tubettajana.

Suomalainen tubettaja Ville Kankare, 27, eli YouTubessa tutummin Vinkare, aloitti sketsivideoiden tekemisen ystäviensä kanssa jo yli kymmenen vuotta sitten. Hän ei olisi osannut kuvitellakaan, että myöhemmin elämässä hän elättäisi itsensä videoiden kuvaamisella. Teini-iässä kaverukset kuvailivat nimittäin videoita vain omaksi ilokseen, mutta jonain päivänä ne levisivät myös tuntemattomien silmille.

- Kyllä sitä aluksi jännitti alkaa tekemään omaa kanavaa täysipäiväisesti, mutta olen sitä mieltä, että niitä riskejä pitää ottaa. Se olisi harmittanut, jos sitä korttia ei olisi katsonut, Ville toteaa Voice.fi:n haastattelussa.

Miltei kaikki tubettajat saavat jatkuvasti kuulla kysymyksiä ammatistaan, ja samalla he joutuvat oikomaan ennakkoluuloja työstä. Harva nimittäin tietää, mitä työ tubettajana todella sisältää.

- Kuulin lähinnä kuittailua elokuvakoulussa, että mitä sä tuollaisia hölmöjä videoita sinne tubeen laitat. Ihan joltain sukulaisiltakin olen saanut kuulla kuittailua, mutta se oli enemmän silloin, kun teki vielä jotain hölmöjä sketsivideoita, Ville kertoo.

- Kyllähän mutsikin vähän ihmettelee, tai hänelle on vähän vaikea selittää, mitä se minun työni on, ja mistä se koostuu. Kyllä niitä ennakkoluuloja jatkuvasti kuulee, että miten tuolla hommalla nyt oikein elää, ja sitä pitää selitellä.

Alaa ei arvosteta

Suomen Kuvalehden vuonna 2018 tekemän tekemän tutkimuksen mukaan tubettajan ammatti on vähiten arvostetuin. Listauksessa on yhteensä 379 ammattia - ja tubettaja on niistä viimeisimpänä.

Ville kuitenkin ymmärtää, miksi ammatti saa osakseen vähättelyä ja parjausta.

- Porukka luulee, että se on helppoa. Ihmiset ajattelevat, että toi vaan höpisee kotona kameralle ja laittaa sen tubeen. Että se olisi maailman helpoin homma. Mutta jos se asia olisi noin, niin sittenhän kaikki meistä olisi tubettajia ja sometähtiä. Ei se ole ihan niin yksinkertainen juttu sitten kuitenkaan, hän toteaa.

- Tietenkin jotkut videot vaativat enemmän vaivaa ja jotkut vähemmän, se riippuu ihan siitä omasta tyylistä tehdä. Mutta eivät tilaajat tule sinne itsestään taikanappulaa painamalla. Siinä taustalla on niin paljon juttuja, mitä ihmiset eivät välttämättä ymmärrä. Ne vain näkevät sen, että hei toi pääsee joka paikkaan tekemään siistejä juttuja. Onhan se siistiä hommaa, mutta kyllä sun pitää osata tehdä niitä videoita, olla viihdyttävä ja tehdä laadukasta sisältöä. Ei se ole niin yksinkertaista kuin voisi luulla.

(kuva: Ville Kankareen kotialbumi)

(Juttu jatkuu seuraavalla sivulla.)

Kilpailut

Uusimmat