Kuva: Shutterstock

MTV: Suomalaistutkijan mukaan kiusaaminen selittyy osin geeneillä

10.01.2019 13:15 - Katariina Auvinen

Huomenta Suomen lähetyksessä haastateltiin professoreita koulukiusaamiseen liittyen.

MTV:n Huomenta Suomen aamulähetyksessä käsiteltiin koulukiusaamista ja siihen puuttumista. Haastateltavina olivat Turun yliopiston professori Christina Salmivalli sekä Helsingin yliopiston erityispedagogiikan professori Lotta Uusitalo-Malmivaara.

Christina Salmivallin mukaan kiusaamiseen ajaa muun muassa lapsen aggressiivisuus sekä statuksen tavoittelu. 

- Olemme selvittäneet, että kiusaaminen on myös tietyllä tavalla perinnöllistä, kuten aggressiivisuuskin. Se voi altistaa sille, tuleeko lapsesta kiusaaja. Toisaalta kiusaajista on huomattu, että he pyrkivät tavoittelemaan statusta ja tiettyä asemaa kouluympäristössä, Salmivalli kertoo haastattelussa. 

Salmivallin mukaan tämä löydös ei kuitenkaan tarkoita sitä, että aikuisten pitäisi lyödä hanskoja tiskiin, koska ympäristöllä on myös valtava merkitys siinä, miten lapsi käyttäytyy. Sen sijaan ennaltaehkäiseminen ja sosiaalisten taitojen opettaminen ovat entistä tärkeämmässä osassa. 

- Jokaiselle lapsen ympärillä toimivalle lapselle kuuluu vastuu tässä tilanteessa. Lapsi saattaa käyttäytyä erilailla esimerkiksi harrastuspiirissä kuin esimerkiksi koulussa. On tärkeää painottaa lapselle sitä, että kaikille täytyy olla mukavia, eikä toisten kanssa tarvitse kilpailla asemasta, Uusitalo-Malmivaara kertoo. 

Uusitalo-Malmivaaran mukaan ei ole osoitettu, että rangaistuskeinona käytetystä jälki-istunnosta olisi varsinaista hyötyä kiusaamisen ehkäisyssä. 

- Joissain tilanteissa voi olla niin, että kiusaaja lunastaa jälki-istunnolla entistä varmemman statuksen, Uusitalo-Malmivaara kertoo. 

Christina Salmivallin mukaan monesti kiusatuksi tulleet ovat kertoneet, että kiusaamiseen ei ole puututtu tai keinot eivät ole olleet tehokkaita. Tätä tutkija korostaa. 

- Kouluissa on paljon keinoja, joita ei ole oikeastaan otettu käyttöön. Esimerkiksi asiaa ei seurata riittävästi puuttumisen jälkeen, jonka jälkeen kiusaaminen voi jatkua. Sen sijaan, että muutettaisiin yksilöä, pitäisi keskittyä myös ympäristöön. Yksilöiden ominaisuuksia, erityisesti geneettisiä, on todella vaikea muuttaa ilman ympäristön muutosta. Tärkeää on saada ympärillä olevat ihmiset ymmärtämään, että kiusaamisen ei pitäisi olla palkitsevaa kiusaajalle, Salmivalli selventää. 

Asia nousi esille, kun YLE:n MOT-tv-ohjelman tekemän kyselyn mukaan jopa kolmannes alakouluikäisistä koki tulleensa kiusatuksi. 

Lue myös: Ihmiset pilkkasivat ja kuvasivat kuntosalille saapunutta naista: "Hän itki pukuhuoneessa"

Lue myös: Paul McCartney hyvällä asialla - kampanjoi koulukiusaamista vastaan

Lähteet: MTV & YLE

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat