Kuva: Shutterstock

Koko Etelä-Suomessa vallitsee pakkasvaroitus - tiedätkö, miksi sellainen annetaan?

22.01.2019 13:30 - Katariina Auvinen

Ilmatieteenlaitos antoi pakkasvaroituksen ja selittää asiaa nyt YouTubeen lataamalla videolla.

Ilmatieteenlaitos antoi koko Etelä-Suomeen pakkasvaroituksen. Pakkasvaroitus on voimassa muun muassa Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kantahämeessä. 

Pakkasvaroitus voi tuntua omituiselta, mutta Ilmatieteenlaitos on kertonut syyt kyseiselle varoitukselle YouTubesta löytyvällä videolla. Varoitukset on suunnattu erityisesti riskiryhmille, koska kova pakkanen voi aiheuttaa esimerkiksi astmasta kärsiville hengitystieoireita. Riskiryhmään kuuluvat myös muun muassa diabetesta sairastavat, joilla sairaus heikentää ääreisverenkiertoa ja pakkanen supistaa verisuonia entisestään. Tämän takia diabeteksestä kärsivien tulisi suojata kätensä ja jalkansa paljon muita paremmin. 

Sen lisäksi vanhemmiten ihmiset kestävät pakkasta huonommin. Ylipäätään keho joutuu koville kovilla pakkasilla, koska se joutuu työskentelemään aktiivisemmin pitääkseen kehon lämmön tasaisena. 

Ilmatieteenlaitoksen mukaan pakkasvaroitus ei synny tyhjästä vaan heillä on tiukat kriteerit varoitukselle. Esimerkiksi Etelä-Suomessa on tällä hetkellä voimassa keltainen pakkasvaroitus, joka tarkoittaa noin -20 pakkasastetta. Oranssi tarkoittaa -30 asteen pakkasia ja punainen varoitus annetaan, jos Etelä-Suomessa mittari laskee -35 pakkasasteeseen. 

Pohjoisessa punainen varoitus annetaan, jos mittari laskee yli -45 pakkasasteeseen. 

Lue myös: Kylmässä säässä on hyvät puolensa - 5 syytä, jotka saavat sinut rakastamaan talvea

Lähde: YouTube

Kilpailut

Uusimmat