Kuva: Shutterstock

Varoitus pienten lasten vanhemmille! Näiden turvaistuinten käyttö tulee lopettaa välittömästi

04.04.2019 15:50 - Senni Loikala

Autoliitto tiedottaa turvaistuintestin huolestuttavista tuloksista.

Kahdesta turvaistuimesta on paljastanut vakavia turvallisuuspuutteita Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen turvaistuintestin kolaritestivaiheessa, tiedottaa Autoliitto. Turvaistuinten turvallisuuspuutteista kerrottiin niiden vakavuuden takia julkisuuteen jo nyt, vaikka turvaistuintesti on vielä kesken.

Vaaralliset turvaistuimet ovat Babystyle Oyster Carapace Infant kiinnitettynä Duofix i-Size -telakkaan ja Chicco Oasys i-Size. Molemmissa turvakaukaloissa on vakavan loukkaantumisen riski, eikä niitä tule käyttää.

Mitä turvakaukaloille tapahtui törmäyksessä?

Turvaistuimet eivät kestäneet törmäyksen aiheuttamaa rasitusta. Babystylen turvakaukalo irtosi telakasta ja jatkoi matkaansa lasta simuloivan nuken kanssa. Istuimen telakassa on kaksi metallitankoa, joihin turvaistuin kiinnitetään. Tangot repeytyivät iskussa irti kaukalon muovirungosta.

Chicco Oasys i-Size -turvakaukalon turvavyön alaosa repesi törmäyksessä irti kiinnikkeistään, turvavyön solki osui lasta simuloivaa nukkea päähän ja nukke lensi pois istuimesta. Chicco on ilmoittanut vetävänsä kyseisen turvaistuinmallin pois markkinoilta ja tekevänsä istuimeen muutoksia.

Miten kannattaa toimia, jos käytössä on jompikumpi testin reputtaneista turvakaukaloista?

- Asiakkaiden kannattaa olla ensimmäiseksi yhteydessä myyjäliikkeeseen ja sopia jatkotoimista. Näitä turvakaukaloita ei tule käyttää. Meillä ei ole tietoa kuinka paljon kyseisiä istuimia Suomessa mahdollisesti on ja kuinka moni liike niitä myy. Turvaistuimia on helppo tilata myös nettikaupoista, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen ohjeistaa tiedotteessa.

Jos video ei näy, pääset siihen tästä.

Lue myös: Älä laita lasta turvaistuimeen toppavaatteissa - voi aiheuttaa hengenvaaran

Kilpailut

Uusimmat