Kuva: Shutterstock

Järkyttävä ilmiö: Naiset haluavat ennenaikaisen sektion raskauskilojen välttämiseksi

15.05.2019 19:45 - Henna Koste

Synnytysvalmentajana työskentelevä Piritta Hagman kertoo amerikkalaisesta synnytyskulttuurista. Monet naiset eivät myöskään imetä, koska rinnat ovat heistä vain seksuaalisuutta varten.

Synnytysvalmentaja ja doula Piritta Hagman tietää, kuinka erilaista synnytys voi olla Suomessa ja toisella puolella maailmaa. Muun muassa tästä Hagman kertoi Radioplayn Lapsellista-podcastissa toimittaja Rea Haverisen haastattelussa.  Pohjois-Amerikan vuodet värittävät toki paljon naisen mielikuvia, jossa hänen kaikki omat lapsensa ovat syntyneet. 

- Ero on selkeä. Meillä synnytyskulttuuri on paljon maanläheisempää, Hagman toteaa ja jatkaa, että Amerikassa monissa osavaltioissa on itsestään selvyys synnyttää sektiolla. 

- Siellä näkee paljon enemmän sellaista ajattelumaailmaa, että rinnat eivät ole imetystä varten, vaan ne on seksuaalisuutta ja miestä varten. Valitaan sektio automaattisesti, koska koetaan, että alatiesynnytys saattaa rikkoa paikkoja tai ollaan huolissaan ulkoisista muutoksista, asiantuntija huomauttaa.

Myös sektion ajankohta saatetaan valita tiedostaen todella aikaisin. Hagman kertoo huolestuttavasta ilmiöstä, joka näkyy pääasiassa rapakon takana.

- Tuttavapiirissä on naisia, jotka ovat valinneet sektion viikolla 37, ettei tule viimeisiä raskauskiloja, Hagman kertoo.

Tässä kulkee juuri täysiaikaisen synnytyksen raja. On selvää, että Hagman on nähnyt ammattinsa ja asuinpaikkansa vuoksi paljon. 

- Minulla on myös ystävä, joka ei synnyttänyt alateitse, koska mies ei pysty. Ei imetä, koska mies ei pysty. Ei herää öisin, koska mies ei pysty työn takia heräämään, hän kuvailee.

Ratkaisuna yö-Nanny hoiti yösyötöt. 

- Äitiyden voi nähdä monella tavalla. Tiedän kuitenkin, että he ovat erittäin omistautuneita ja rakastavat lapsiaan yli kaiken. 

Kuuntele koko Lapsellista-jakso Radioplaysta täältä

Lue myös: Sijaissynnyttäjä Annie, 40, ei halua lapsia, mutta rakastaa raskaana olemista: "Se on koukuttavaa"

Kilpailut

Uusimmat