Kuva: Instagram @vogueitalia

Vogue Italian uuden numeron kansikuva on täysin tyhjä - historiallinen ratkaisu kannanotto kriisiin

09.04.2020 17:15 - Milena Raappana

Italian Vogue tunnetaan poikkeuksellisista tavoistaan toimia muotimaailmassa.

Vogue Italia julkaisi eilen Instragram-tilillään maistiaisen tulevan huhtikuun numeron kannesta. 

Yllättäen kansikuvassa ei näkynyt muotliuomuksiin pukeutunutta mallia, vaan lehden etusivu oli täysin valkoinen. Syy lehden historialliseen ratkaisuun löytyy koronaviruskriisistä. 

"Vain alle kaksi viikkoa sitten olimme aikeissa laittaa painoon julkaisun, jota olimme suunnitelleet jonkin aikaa ja jossa myös oli mukana L'Uomo Vogue kaksoisprojektissa", päivityksessä kirjoitettiin. 

"Mutta puhumatta kenenkään muun puolesta - sillä aikaa, kun ihmisiä kuolee, lääkärit ja sairaanhoitajat riskeeraavat heidän elämänsä ja maailma on muuttumassa ikuisiksi ajoiksi - se ei ole Vogue Italian DNA:ssa", kirjotus, jossa puhuttiin lehden tavasta kohdata kriisit ja katsoa niitä silmästä silmään, jatkui.

Valkoinen tyhjä kansikuva valikoitui kuvastamaan kirkkaampaa tulevaisuutta ja uudelleensyntymistä. Se on myös terveydenhuoltohenkilökunnan vaatetuksen väri. 

"Ennen kaikkea valkoinen ei ole luovuttamista, vaan tyhjä kanvas odottamassa kirjoutusta, etusivu uudelle tarinalle, joka on alkamassa", kirjoitus päättyi ja lopussa oli lehden päätoimittaja Emanuele Farnetin nimi. 

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Vogue Italia on ollut muotimaailmassa radikaalisten ja poikkeuksellistan päätösten edelläkävijä. Alkuvuodesta se julkaisi numeron, jossa ei ollut lainkaan perinteisiä muotikuvia. Sen sijaan kuvitukset olivat eri taiteilijoiden käsialaa. Päätös oli suora kannanotto ilmastonmuutokseen ja viittaus kaikkie Vogue-lehtien päätoimittajien allekirjoittamaan sopimukseen, jossa he sitoutuvat ”monimuotoisuuden arvoihin, kantamaan vastuun ja kunnioittamaan yksilöitä, yhteisöjä ja ympäristöä.”

Farneti on seurannut vuonna 2016 menehtyneen entisen Vogue Italian päätoimittajan Franca Sozzanin jalanjälkiä. Sozzani nosti lehdessä ja sen muotikuvissa usein esiin yhteiskunnallisia ongelmia, jotka liittyivät rotuun, ympäristökatastrofeihin ja parisuhdeväkivaltaan. 

Italia on ollut Euroopassa yksi pahimmista koronaviruskriisialueista. John Hopkins -yliopiston tilastojen mukaan jutun kirjoittamishetkellä 9. huhtikuuta varmistettuja tartuntatapauskia on yhteensä 139 422, joista kuolleita on 17 669. 

Lue myös: Muotilehti Vogue teki historiaa: Kansikuvassa poseeraa ensimmäistä kertaa transsukupuolinen malli

Lue myös: Sanna Marin Voguen haastattelussa, avautuu paineistaan nuorena naispääministerinä: "Se on ansa!"

Lähde: John Hopkins -yliopisto

Kilpailut

Uusimmat