Kuva: Shutterstock

Crossfit-pomo julkaisi rasistisen päivityksen, suomalainen kilpailujärjestäjä: "Hyvästi crossfit"

08.06.2020 12:40 - Roy Kokkonen

Crossfit-pomo Greg Glassmanin rasistinen twiitti sai urheiluvälinevalmistaja Reebokin lopettamaan yhteistyön lajin kanssa. Myös suomalainen kilpailujärjestäjä tuomitsee Glassmanin kommentin.

Crossfitin kehittäjä ja lajin tavaramerkin omistavan CrossFit Inc:n toimitusjohtaja Greg Glassman julkaisi lauantaina rasistiseksi tuomitun julkaisun yhteisöpalvelu Twitterissä.

Glassman vastasi twiitissään yhdysvaltalaisia terveystietoja mittaavan Institute for Health Metrics and Evaluation -tutkimuslaitoksen päivitykseen, jossa tutkimuslaitos kutsui syrjintää ja rasismia kansanterveydellisiksi ongelmiksi.

 "It's FLOYD-19", Glassman kirjoitti. 

Kyseisellä päivityksellä Glassman yhdisti koronaviruksen aiheuttamasta taudista käytetyn termin COVID-19:n poliisiväkivallan seurauksena kuolleeseen George Floydiin. Floydin kuolema on johtanut laajamittaisiin Black Lives Matter -mielenosoituksiin, jotka ovat yltyneet monin paikoin mellakoiksi.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Glassmanin kommentti on herättänyt lukuisia vastalauseita niin urheilijoilta kuin yhteistyökumppaneiltakin. Sunnuntaina urheiluvälinevalmistaja Reebok kertoi lopettavansa yhteistyön CrossFit Inc:n kanssa. Reebok kuitenkin jatkaa yhteistyötään sopimuskauden loppuun. 

"Yhteistyömme CrossFit HQ:n kanssa tulee loppumaan myöhemmin tänä vuonna. Olemme käyneet keskusteluja uudesta sopimuksesta, mutta viimeaikaisten tapahtumien valossa olemme tehneet päätöksen lopettaa yhteistyön CrossFit HQ:n kanssa", Reebok kertoi Footwear Newsille.

Lisäksi lajin toinen pääyhteistyökumppani Rogue harkitsee yhteistyön lopettamista kokonaan.

Pitkän linjan lajiaktiivi Hannu Pajari tuomitsee

Suomessa järjestetyn crossfit-tapahtuma Winter Warin kilpailunjohtaja, lajiaktiivi Hannu Pajari julkaisi maanantaina aiheeseen liittyvän kovasanaisen päivityksen, jossa hän ilmoittaa jättävänsä hyvästit lajille.

Englanninkielisessä päivityksessä hän tuomitsee Glassmanin kommentin. 

"Tiedän, että Greg Glassmanin viimeaikaiset kommentit eivät edusta suurinta osaa toimiston ja yhteisömme jäsenten näkemyksistä, mutta niin kauan, kun emme tuo julki tämänkaltaista toksista käyttäytymistä, olemme osa ongelmaa", Pajari kirjoittaa.

"Muistakaa, jokainen euro tai dollari, jonka annat Crossfit Inc:lle, päätyy lopulta Glassmanin käsiin. Joten aiotko jatkaa hänen taskujensa täyttämistä, vai aiotko laittaa tuon rahan johonkin parempaan käyttöön?" hän jatkaa.

Pajari tarkensi keskiviikkona 9.6 Voice.fi:lle, että hänen julkaisussaan esittämät mielipiteet ovat hänen henkilökohtaisiaan eikä kyseessä ole Winter Warin virallinen kanta. Hän korostaa, että tapahtuma on jo kuopattu eikä hänen päivityksensä välttämättä edusta muiden organisaatiossa toimineiden mielipiteitä.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Myös crossfit-tähti Katrín Davíðsdóttir julkaisi Glassmanin twiittiä kritisoivan päivityksen, jossa hän kertoo olevansa vihainen, pettynyt ja häpeissään miehen kommenteista.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Crossfit on Greg Glassmanin luoma kuntoilumuoto, jossa yhdistellään lihasvoima-, kestävyys-, notkeus-, ja nopeusharjoittelua. Crossfit on Glassmanin yrityksen omistama tavaramerkki, jonka lisenssioikeuksia myydään kuntosaleille ja valmentajille. Laji on kasvanut myös Suomessa suosituksi. Tällä hetkellä Suomessa on 63 lisensoitua Crossfit-salia.

Lue myös: "Ilman paitaa tehdään huijausleukoja ja joka treenissä loukkaantuu" - CrossFit valmentaja Lasse Rantala kumosi ennakkoluuloja

Lähteet: USA Today, Footwear News

Muokattu 9.6.2020 klo 12:00: Hannu Pajarin julkaisussaan esittämät mielipiteet ovat hänen henkilökohtaisiaan eikä kyseessä ole Winter Warin virallinen kanta. Lisätty myös tieto, ettei Winter Waria enää järjestetä.

Kilpailut

Uusimmat