Kuva: Fotolia

Väärä lelu voi olla hengenvaarallinen - katso lista leluista, jotka Tukes totesi vaaralliseksi

26.11.2020 13:15 - Roy Kokkonen / roy.kokkonen@bauermedia.fi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto muistuttaa, että vauvoille ja taaperoille ei pidä ostaa isompien lasten leluja. Väärät lelut saattavat aiheuttaa tukehtumisvaaraa pienelle lapselle.

Joululahjaostoksilla on syytä olla tarkkana. Alle 3-vuotiaille lapsille ei saa ostaa tai antaa isommille lapsille tarkoitettuja leluja, sillä ne saattavat olla pienten lasten käsissä vaarallisia, varoittaa Turvallisuus ja kemikaalivirasto Tukes.

Pienet irtoavat osat tai lelun muoto voivat aiheuttaa jopa henkeä uhkaavan tukehtumisvaaran.

– Alle 3-vuotiaiden lasten leluille on tiukemmat turvallisuusvaatimukset kuin isompien lasten leluille. Siksi on erityisen tärkeää, että pienille lapsille ei osteta isojen leluja. Tämä on vanhempien, kummien ja isovanhempien syytä muistaa joulunajan leluostoksilla, kertoo Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi

Puolet tutkituista leluista vaarallisia

Tukes on tänä vuonna testauttanut alle 3-vuotiaiden leluja. Yhteensä testattiin 23 lelua, joista 15 ostettiin kotimaisista kaupoista, neljä eurooppalalisista verkkokaupoista ja neljä EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista. Lelut testattiin Tullilaboratoriossa.

- Kuluttajan on hyvä tietää, että viranomainen ei testaa tuotteita ennakkoon, vaan valvonta on riskiperusteista ja pistokokeenomaista. Tuotteiden turvallisuudesta vastuussa ovat valmistaja, maahantuoja ja jakelija, Merenkivi kertoo.

Noin puolet leluista todettiin tutkituilta osin puutteellisiksi. Vain 12 lelua selvisi testeistä puhtain paperein. 

Eniten puutteita löytyi ulkomaisista verkkokaupoista hankituista leluista. Tukes ei voi puuttua ulkomaisten kauppojen toimintaan, mutta kyseiset verkkokaupat ovat poistaneet tuotteiden myyntisivut käytöstä.

- Kuluttaja ostaa EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tuotteita aina omalla vastuulla. Niissä myytävät tuotteet eivät välttämättä ole EU-lainsäädännön mukaisia, Merenkivi muistuttaa.

Katso kuvat ja lista vaarallisista tuotteista seuraavalta sivulta

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat