Monelta autoilijalta ovat perustaidot hukassa - asiat, jotka tulisi osata ennen kuin hyppää rattiin

29.05.2021 16:15 - Roy Kokkonen

Moottoriöljyn tarkastaminen

Osassa autoja öljymäärä tarkastetaan perinteisesti öljytikusta – osassa auton näytöltä, jolloin öljytikkua ei välttämättä ole autossa ollenkaan. Auton on oltava tasaisella alustalla.

Mikäli öljyä pitää lisätä, tulisi käyttää kyseiseen moottorityyppiin soveltuvaa öljyä. Viisainta on ostaa lisäysöljyksi samaa tavaraa kuin moottoriin on edellisessä huollossa laitettu. Silloin ei tarvitse etsiä sopivaa öljyä kiireessä, kun lisääminen on ajankohtaista.

Jäähdytinnestemäärän tarkastaminen

Käyttöohjekirjasta tulee varmistaa, tarkastetaanko nestemäärä moottorin ollessa kylmä vai lämmin. Tulisi lisätä samaa nestettä, mitä järjestelmässä ennestään on. Kannattaa hankkia oikeaa nestettä jo ennen kuin tulee tarve lisätä sitä. Pelkkä nesteen sama väri ei ole tae sen soveltuvuudesta. Myös jäähdytinnesteen pakkaskestävyydestä on huolehdittava.

Jarrunestemäärän tarkastaminen

Jos jarrunesteen määrä laskee nopeasti, on järjestelmässä vuoto. Tällöin auto on liikennekelvoton. Usein jarrunesteen alenemisen syy on lopussa olevat jarrupalat. Tällöin jarrunesteen lisäämisen sijaan oikeampi lääke on jarruremontti.

Lasinpesunestesäiliön täyttö

Säiliö tulisi täyttää säännöllisesti – siis jo ennen sen tyhjenemistä. Nesteen tulisi olla vuodenaikaan sopivaa: kesällä kesänestettä, talvella talvinestettä.

Kesäneste on tehty irrottamaan esimerkiksi hyönteisiä talvinestettä paremmin. Nesteen pakkaskestävyys on pakkaskaudella pidettävä riittävällä tasolla.

Tankkaaminen

Auto kannattaa tankata hyvissä ajoin, viimeistään siinä vaiheessa, kun polttoainevalo syttyy palamaan. Aina ennen tankkaamista tulee varmistaa, että polttoainepistoolissa ja tankin korkissa tai täyttöaukon kannessa on mainittuna sama polttoainelaatu.

(kuva: Shutterstock)

Valot

Kaikkien valojen toiminta tulee tarkastaa säännöllisesti, ja polttimot tulee tarvittaessa vaihtaa tai vaihdattaa.

Myös valojen toimintaperiaate tulee tuntea: milloin palavat huomiovalot ja milloin ajovalot. Lisäksi täytyy tietää palavatko takavalot myös huomiovalojen kanssa vai ainoastaan ajovaloilla ajettaessa.

Tarkasta myös palavatko mahdollisen perävaunun valot – usein eivät, jos autossa on päällä vain huomiovalot. Opettele myös, miten parkit tai etu- ja takasumuvalon saa päälle.

Rangaspaineiden tarkastus

Rengaspaineet tulee tarkastaa noin kerran kuukaudessa ja silloin, kun auton kuormitusta muutetaan olennaisesti. Autoilijan tulee ottaa selvää, mistä löytyvät oikeat arvot rengaspaineille. Rengaspaineet on helppo tarkastaa ja tarvittaessa täyttää huoltoasemalla.

Turvavyön oikea käyttö

Turvavyön korkeus tulee säätää niin, että turvavyö kulkee läheltä kaulaa. Sen ei kuitenkaan pidä painaa kaulaan. Kolmipistevyö tulee reitittää kulkemaan hartian yli – ei kainalon alta.

Turvavyön alla ei saa olla paksuja toppavaatteita, vaan ne tulee joko riisua tai sitten avata takki ja laittaa vyö kulkemaan sen alla. Myös takin liepeet on huomattava vetää pois lannevyön alta. Lopuksi lannevyö tulisi kiristää tiukasti kehoa vasten vetämällä vyön viistosta osasta yläviistoon.

Turvavyö pitää säätää oikein, eikä sen alla saa olla paksuja toppavaatteita. (kuva: Shutterstock)

Ajoneuvon turvallinen kuormaus

Tavaroiden paikka on tavaratilassa ja matkustajien matkustamossa. Matkustamossa ei saa olla mitään irtonaista tavaraa muualla kuin asianmukaisissa tavaralokeroissa. Takaistuimen selkänojan yläreunaa ei saa ylittää tavaratilaa kuormattaessa, jotta tavarat eivät lennä matkustamoon jarrutuksessa tai törmäyksessä. Jos takaistuimen selkänoja kaadetaan tavaratilan laajentamiseksi, on tavarat sidottava.

Ajoneuvon pitäminen siistinä

Tuulilasi tulisi puhdistaa säännöllisesti sekä ulko- että sisäpuolelta. Auton säännöllinen peseminen ehkäisee ruostumista. Lisäksi sisätilojen pitäminen siistinä on paitsi mukavuus- myös turvallisuusasia. Lattialla kierivät roskat saattavat aiheuttaa vaaratilanteita kuljettajan jalan luiskahtaessa liukkaan roskan päältä tai tyhjän pullon mennessää polkimen alle.

Ovien hätäavaus

Uudemmissa autoissa on usein kauko-ohjainavain perinteisen avainmallin sijaan. Siihen on kuitenkin useimmiten upotettu myös perinteinen avain, jota voi käyttää "hätäavaukseen", jos avaimesta loppuu paristo. 

Auton oven mekaaninen lukko voi kuitenkin olla piilossa suojamuovin alla. Hätäavaustoiminto on neuvottu käyttöohjekirjassa, joka kuitenkin hädän hetkellä on usein sisällä autossa. Siksi se olisi syytä opetella etukäteen, vaikka käyttöohjekirja voi olla löydettävissä myös netistä tai puhelinsovelluksena

Autosta maahan vuotavien nesteiden tunnistaminen

Auton alle on hyvä säännöllisesti katsoa mahdollisten nestevuotojen varalta. Kesällä on normaalia, että auto tiputtaa alleen ilmastoinnin kondenssivettä. Se täytyy kuitenkin opetella tunnistamaan ja erottamaan muista mahdollisista vuodoista.

(kuva: Shutterstock)

Lue myös: Laki muutti kesärenkaiden vaihtoaikaa - asiantuntija kertoo, milloin kesäkumeihin kannattaa siirtyä

Lue myös: Tärkeä toimenpide unohtuu helposti renkaanvaihdossa - katso muistilista, jolla onnistut helposti

Kilpailut

Uusimmat