Kuva: Shutterstock

MTV: Väärin ladattuna puhelimen akku voi olla jopa tulipaloriski - sorrutko yleisiin virheisiin?

15.12.2021 12:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Palamaan syttyvää akkua on hyvin vaikeaa sammuttaa.

Moni latailee kännykkäänsä milloin sattuu laskematta asialle sen kummempaa painoarvoa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö kertoo kuitenkin MTV:n haastattelussa, että oikeaoppisen akun käytön laiminlyönti voi pahimmillaan johtaa jopa akkupaloon, jota on erittäin vaikea sammuttaa.

Järjestön mukaan puhelimen lataamiseen pätee samankaltainen sääntö kuin moneen muuhunkin sähkölaitteeseen, sitä ei olisi syytä jättää valvomatta. Puhelinta ei siis kannata jättää lataamaan, jos lähdet esimerkiksi kotoa tai menet nukkumaan. 

Lataukseen liittyy muitakin sääntöjä. Akkua ei kannattaisi koskaan päästää täysin tyhjäksi eikä puhelinta myöskään olisi hyvä pitää jatkuvasti laturissa kiinni. Itse latauksen aikana kannattaa miettiä puhelimelle sellainen alusta, joka ei ainakaan ensimmäisenä roihahda, jos akku kuumenee. 

Huollon kanssa ei pidä jäädä aikailemaan, jos huomaat, että akku kuumenee tai alkaa haista. Joskus myös puhelimeen tullut kolhu voi murjaista akkua niin, että siitä tulee vaarallinen.

- Jos latauksessa oleva laite syttyy tuleen, ensin pitäisi yrittää irrottaa laite latauksesta, jos se vain suinkin on mahdollista. Vesi olisi tehokkain tapa sammuttamisessa, mutta palavan laitteen kuljettaminen paikkaan, jossa sen saisi upotettua veteen, ei ole ihan yksinkertaista, ohjeistaa vaaratilanteisiin SPEK:n palontorjuntatekniikan asiantuntija Lauri Lehto MTV:n haastattelussa.

Lue myös: Pikkulapsi sai palovammoja - Tukes varoittaa vaarallisista USB-latureista

Lue myös: Älä lataa kännykkääsi lentokentillä, asiantuntija: "Sama kuin käyttäisi likaista hammasharjaa"

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat