Kuva: Shutterstock

Pakastetut siittiöt auttavat rakastetun eläinlajin pelastamisessa, ehdottavat tutkijat

18.04.2022 13:15 - Riia Frost

Australian tutkijat ovat huolissaan uhanalaisesta eläinlajista.

Viime vuosien metsäpalot Australiassa ovat tappaneet tuhansia koaloja ja tästä paikalliset tutkijat ovat erittäin huolissaan. BBC-julkaisun mukaan Australia ilmoitti kyseisen puissa elävän pussieläinlajin viime helmikuussa uhanalaiseksi lajiksi ja siksi monet tutkijat ovat pohtineet eri keinoja koalojen pelastamiseksi.

Nyt University of Newcastle in New South Walesin tutkijoilla on lajin pelastamiseksi erikoinen ratkaisuehdotus, mikä on siittiöiden keräämiseen tarkoitetun biolaboratorion perustaminen. Laboratoriota käytettäisiin osana jalostusohjelmaa eri lajien tulevaisuuden turvaamiseksi sekä niiden geneettisten monimuotoisuuksien parantamiseksi.

Suojelututkija Ryan Witt vihjaa asialla olevan kiire, sillä pussieläinlajin kuollessa sukupuuttoon olisi jo liian myöhäistä.

- Tällä hetkellä meillä ei ole vakuutusta metsäpalojen varalta, vaikka ne uhkaavat tuhota lukuisia eläimiä kerralla, Witt kertoo.

- Mikäli koalaväestö kuolee tällaisissa tulipaloissa, ei ole mitenkään mahdollista tuoda niitä takaisin tai säilyttää niiden geenejä, Witt lisää.

Koalan poikasia on tähän mennessä syntynyt avustetun lisääntymisen avulla, mihin käytetään tuoreita tai jäädytettyjä siittiöitä. Siksi tutkijoiden, kuten Lachlan Howellin, mukaan niin sanotun siittiölaboratorion perustaminen olisi järkevä ja mahdollisesti jopa helpoin vaihtoehto sukupuuton partaalla olevan lajin säilyttämiseksi.

- Käyttämällä pakastettuja siittiöitä, voimme palauttaa geneettisen variaation luonnonvaraisiin koalaväestöihin ilman, että eläimiä tarvitsee siirtää muualle, Howell kertoo.

- Meillä on jo 16 villieläinsairaalaa ja eläintarhaa, jotka voisivat toimia jakelukeskuksina koalan sperman keräämiselle, Howell lisää.

Witt sanoo kyseisen ehdotuksen olevan myös kustannustehokas tapa estää koalojen lajin sukusiitokset.

Koala on australialainen puissa elävä pussieläin. (kuva: Shutterstock)

Lue myös: Suomen harvinaisimman eläimen pesään voi olla jopa 12 sisäänkäyntiä - Minna Viitalähde teki kirjan uhanalaisista eläimistä

Lue myös: Eläinten ystävät raivostuivat Versacen kampanjasta: "Upeat laukut, traagiset kuvat"

Lähteet: BBC

Kilpailut

Uusimmat