Kuva: Shutterstock

Karkottaako kahvikikka hyttyset? Asiantuntijat kertovat, mikä todella toimii ja mikä ainakaan ei

25.06.2022 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Joissain keinoissa luovuutta on enemmän kuin toisissa.

Jos Suomen kesästä saisi poistaa yhden asian, moni sanoisi hetkeäkään epäröimättä hyvästit hyttysille. Hyttyset tuskin ovat kuitenkaan kaikkoamassa mihinkään, mutta joillakin konsteilla niitä voi omasta pihapiiristään yrittää vähentää. 

Healthlinen artikkelissa asiantuntijat arvioivat, mitkä hyttysnikseistä todella tehoavat ja mitkä ovat ajanhukkaa. 

Näille voi suoda mahdollisuuden

1. Hyttyset munivat seisovaan veteen, joten jos uusien katraiden syntyä haluaa yrittää omassa pihapiirissään estää, kannattaa huolehtia, ettei pihaan jää seisovan veden paikkoja. Myös mahdolliset kasveille tarkoitetut kasteluvesisaavit tai vastaavat kannattaa esimerkiksi peittää kannella.

2. Vaatetus on vanha, mutta pettämätön konsti. Hyttysten on vaikeampi imaista kankaan läpi, varsinkin jos olet pukeutunut johonkin väljempään vaatteeseen, joka jättää ihon ja kankaan väliin myös ilmaa. Myös verkollinen hyttyshattu on oiva kaveri esimerkiksi metsässä liikkuessa.

3. Valjasta tuuletin hommiin. Tuuletin lyö kesällä kaksi kärpästä, tai ehkä ennemminkin hyttystä yhdellä iskulla. Samalla kun pysyt itse viileänä, pitää tehokas ilmavirta myös hyttyset kauempana.

4. Kahvikikka saattaa yllättää positiivisesti. Vaikka kahvinpurujen levittely pihamaalle saattaa kuulostaa hullun hommalta, se ei välttämättä ole ihan turhaa. Kahvinpurut eivät suojaa puremilta, mutta pihamaalla niiden on joidenkin tutkimusten mukaan todella todettu vähentävän uusien hyttysten kehittymistä.

Näihin kannattaa suhtautua varauksella

1. Aurinkorasvaa kannattaa ehdottomasti kesällä käyttää ja lisäillä ahkerasti, mutta toisin kuin joskus väitetään, hyttysten karkottajana se ei ole kummoinen.

2. Joka tarpeeseen löytyy nykyään kännykkäsovellus, niin myös hyttysten hätistelyyn. Äpit kuitenkin vaativat ehkä vielä hieman kehittelyä, sillä toistaiseksi sovelluksen varaan ei kannata paljoa toiveita ladata.

3. Toiset taas uskovat sitruunatuoksukynttilöiden tuovan avun, mutta todellisuudessa niiden levittämällä tuoksulla ei ole havaittu olevan vaikutusta.

4. Samaan kategoriaan tuoksukynttilöiden kanssa menevät eteeriset öljyt. Molemmista on toki muutakin iloa, mutta hyttyset eivät niitä säikähdä.

5. Hyttyskoruja myydään sillä lupauksella, että ne pitävät hyttyset loitolla kantajastaan. Rahoillensa löytää todennäköisesti kuitenkin paremmankin käyttökohteen. 

Lue myös: Miten lievittää hyttysen pistojen kutinaa? 4 niksiä, joita et ehkä ole vielä kokeillut

Lähde: Healthline

Kilpailut

Uusimmat