Kuva: Shutterstock

MTV: Liukkailla ajokeleillä kahden T:n taktiikka voi pelastaa henkesi - muistathan tämän?

08.11.2022 19:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen kertoo parhaat vinkit liukkaista ajokeleistä selviämiseen.

Talvi tekee tuloaan ja niin myös liukkaat ajokelit. Liukkailla keleillä autoilijan onkin syytä huomioida muutama seikka, sillä pelkät talvirenkaat eivät tee autuaaksi, kirjoittaa MTV.  

Liikenneturva muistuttaakin autoilijaa kahden T:n taktiikasta – eli tilannenopeus ja turvaväli. Ne ovat ennakoinnin lisäksi tehokkain tapa selviytyä jäisistä keleistä. Kylmät kelit tuovat mukanaan myös niin sanotun mustan jään autoteille, jonka kanssa on oltava erityisen varovainen. 

- Musta jää on siitä kinkkinen, että sitä on vaikea havaita. Kannattaakin painaa ne paikat mieleen, joissa joskus on huomannut olevan mustaa jäätä ja varautua siihen, että ne saattavat olla liukkaita tänäkin vuonna, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen kertoo tiedotteessa. 

Mikäli mielii auton rattiin, kannattaa sääennusteita pitää silmällä talven tullen. Tiet ovat usein liukkaimmillaan aamuisin ja iltaisin, joten kannattaa myös miettiä, mihin ajankohtaan oman ajoreissun voi mahdollisesti ajoittaa. Myös nopeuden alentaminen on tärkeää pitää mielessä huonoilla ajokeleillä. 

- Vinkki liukkauden selättämiseen on hyvin yksinkertainen. Jos matkan aikana huomaat tien olevan liukas, pudota nopeutta. Se on kaikista paras keino, Karvonen sanoo. 

Myös turvaväli on tärkeää pitää asianmukaisena.

- Tarpeeksi suuret turvavälit tekevät liikenteestä turvallisempaa ja sujuvampaa. Liian lyhyt väli voi johtaa peräänajoon tai jopa ketjukolariin, Karvonen sanoo.

Lue myös: Autoilijat huomio - talven nopeusrajoituksiin siirrytään osassa maata jo tänään

Lue myös: Poliisi varoittaa tien päällä tällä hetkellä vaanivasta vaaratekijästä: "Riski on todella suuri"

Lue myös: Vältä hengenvaarallinen vesiliirto - kolme seikkaa vaikuttavat riskiin, muistuttaa asiantuntija

Lähde: MTV, Liikenneturva

Kilpailut

Uusimmat