Kuva: Shutterstock

Kerääthän koirankakat? Lumen alta paljastuvat jätökset voivat olla hengenvaarallisia koiralle

28.03.2023 12:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Keräämättömissä jätöksissä pesii vaarallisia tauteja ja loisia.

Lumen alta pilkottavat koirankakat ovat jokaiselle tuttu näky keväisin. Moni koiranomistaja jättää karvakaverin jätökset keräämättä, joten talven jälkeen lumesta saattaa pilkottaa isojakin määriä ulostetta. Vaikka talven yli muhineet jätökset kaduilla harmittavat myös ihmisiä, voivat ne olla kuitenkin koirille itselleen jopa hengenvaarallisia. 

- Keräämättömissä jätöksissä pesii tauteja ja loisia, jotka leviävät helposti koirien välillä, kun koirat haistelevat ja jopa syövät ulosteita. Erityisesti pentuvaiheessa kakan syöminen on koirille yleistä, mikä voi tehdä lenkkeilystä jatkuvaa väistelyä tartuntojen välttämiseksi, kertoo Janica Raudasoja, joka toimii eläinten käyttäytymisen ja kouluttamisen asiantuntijana Mustilla ja Mirrillä. 

Ulosteen välityksellä voi levitä muun muassa koronavirusripuli ja parvovirusripuli. Etenkin parvovirus kestää tehokkaasti pakkasta, joten tartuntavaara on todellinen. Hyväkuntoiselle eläimelle rokote antaa suojan parvovirusta vastaan, mutta huonokuntoiselle koiralle tartunta voi olla hengenvaarallinen. Lisäksi ulosteen mukana voi levitä giardia-loinen, joka puolestaan voi myös olla syynä ripulointiin.

On hyvä muistaa, ettei kaduilla lilluvien jätösten aiheuttamaa negatiivisuutta tule kohdistaa eläimiin, vaan vastuussa ovat koirien omistajat. 

- Tunteiden kuumeneminen esimerkiksi koirankakkaan astuessa on tietysti hyvin ymmärrettävää, mutta on tärkeää muistaa, että jälkien siivoaminen on aina omistajan vastuulla, Raudasoja muistuttaa. 

Koiran jätökset on helppoa kerätä kakkapusseihin. (kuva: Shutterstock)

Lue myös: Onko lemmikillesi kertynyt ylipainoa? Katso vinkit karvakaverin painonhallintaan

Lue myös: Bobi on maailman vanhin koira - rikkoi kymmeniä vuosia vanhan ennätyksen

Lue myös: Bisbee on koira, jolla on maailman pisin kieli - päätyi ennätystenkirjaan

Lähde: Musti ja Mirri

Kilpailut

Uusimmat