Kuva: Nallikari Seaside Oy

Forecan ensimmäiset ennusteet ulottuvat jo kesään asti - katso, mitä on näillä näkymin luvassa

10.04.2023 20:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Euroopassa saatetaan tulevanakin kesänä kärsiä rajusta kuivuudesta.

Foreca on julkaissut jo ensimmäisen varovaisen raportin tulevan kesän säästä. Ennuste ulottuu tällä hetkellä toukokuun ja heinäkuun lopun väliselle ajanjaksolle.

Euroopassa on tulevanakin kesänä odotettavissa rankkojakin hellejaksoja, mutta Suomen tilanne näyttää vuodenaikaan nähden melko tavanomaiselta.

- Suomen osalta touko–heinäkuun jaksosta ennustetaan suuressa osassa maata keskilämpötilaltaan tavanomaista, mutta aivan eteläisimmässä osassa Suomea voi olla 0–0,5 astetta keskimääräistä lämpimämpää, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Sateitakin Suomeen odotetaan kesän aikana osuvan muuta Eurooppaa enemmän, mutta kuitenkin melko keskimääräisiä määriä aiempiin kesiin verraten. Varsinkin alkukesä saattaakin jälleen saapua epävakaisissa merkeissä.

- Tästä voi päätellä, että Pohjois-Eurooppa ja Pohjois-Venäjä kuuluisivat matalapaineiden reitille. Ilmamassojen rajavyöhykkeellä jossain kohtaa eteläistä Skandinaviaa, eteläistä Suomea ja pohjoista Baltiaa voisi aika ajoin tulla aika reippaitakin sateita ukkosineen. Pitkäkestoiset, epävakaiset sääjaksot ovat mahdollisia. En tässä asetelmassa siis odottaisi kovia helteitä Suomeen ainakaan alkukesällä, Mäntykannas jatkaa.

Euroopan tilanne näyttää Mäntykannaksen mukaan jopa huolestuttavalta, sillä hellejaksot voivat Euroopassa pitkittyä aiheuttaen maastopaloja. Ne myös sijoittuvat aina vain aikaisempaan kesään.

- Eli jos korkeapaine on tällä alueella pitkiä aikoja ja lämpötilaennusteenkin mukaan on tavanomaista lämpimämpää, niin tulossa voi olla intensiiviä ja erittäin kuumia helleaaltoja ja niiden seurauksena kuivuutta ja maastopaloja. Mahdollisesti jo hyvin varhaisessa vaiheessa kesää jossain päin Eurooppaa 40 astetta ylittyy viime vuoden tapaan. Hellejaksot voivat pitkittyä Etelä- ja Keski-Euroopassa, Mäntykannas kuvailee.

Lue myös: Foreca: Kevään lämpöennätykset paukkuvat - katso, millainen sää vyöryy Suomeen pääsiäisen jälkeen

Lue myös: Milloin aurinkorasvan käyttö on syytä aloittaa? Foreca antaa selkeän vastauksen

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat