Kuva: Shutterstock

Vappuherkuissa vaanivat vaaralliset rasvapalot - pidä tärkeät muistisäännöt mielessä

27.04.2023 22:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Rasvapaloa ei missään nimessä pidä yrittää sammuttaa vedellä.

Eletään taas munkkien paiston kuuminta sesonkia. Vapun suosituimmassa herkussa vaanii kuitenkin riski myös vaaralliseen rasvapaloon, mikäli aiot leipoa sen itse.

If varoittaa tiedotteessaan, että erityisesti kiire ja huolimattomuus ovat riskitekijöitä ruuanlaitossa syntyviin palovahinkoihin. Myös alkoholi on valitettavasti yksi tyypillinen syy palon syttymiseen, ruuanlaittoa tai grillaamista ei siksi tulisi aloittaa päihtyneenä. 

If:n omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström kertoo, että palavan rasvan kanssa on tiedettävä miten toimia, ettei tule pahentaneeksi tilannetta. Esimerkiksi ensireaktiona voi olla heittää vettä liekkeihin, mutta niin ei kuitenkaan pidä missään nimessä tehdä.

"Palava rasva tulee aina tukahduttaa, eikä siihen koskaan saa laittaa vettä.Sammutuspeite on pieni investointi, mutta auttaa tehokkaasti etenkin pienien palojen tukahduttamisessa ja vahinkojen rajaamisessa", Lindström muistuttaa.

Muita asioita, joita rasvan lämmittämisessä on syytä muistaa, on maltti. Rasvaa lämmitetään pikkuhiljaa ja lämpöä seurataan erillisellä mittarilla. 

Muista myös nämä

Rasvapalo voi munkkien paiston lisäksi syttyä esimerkiksi grillistä. Jos grillin pohjalle on kertynyt rasvaa ja ruuantähteitä, voivat ne leimahtaa liekkeihin, kun grilliä käyttää. Grilliäkään ei saa yrittää sammuttaa vedellä. Laite olisi myös hyvä sijoittaa selkeästi erilleen asumisrakennuksesta lisätuhojen välttämiseksi. 

"Grilli on hyvä puhdistaa ja huoltaa kunkin laitteen käyttöohjeiden mukaisesti, jotta rasvaa ei pääse kertymään", Lindström jatkaa.

Lisäturvaa keittiöön tuo esimerkiksi helposti löytyvä sammutuspeite ja muun muassa puhdistettu liesituuletin, sillä sekin on tukkeutuneena paloturvallisuusriski.

Lue myös: Miten olisi tänä vuonna vegaaniset vappumunkit? Ohje on naurettavan helppo

Lue myös: MTV: Likainen liesituuletin on tulipaloriski - niksi, jolla puhdistat sen nopeasti ja helposti

Lue myös: Kaupan simat tiukassa makutestissä, voittaja vakuutti koko raadin - "Nyt puhutaan asiaa!"

Lue myös: Foreca: 20 asteen raja voi pian rikkoutua, mutta sitten edessä on käänne

Kilpailut

Uusimmat