Kuva: Shutterstock

Nikotiinipussien vahvuuksille uusia rajoituksia - 20 mg ja sitä vahvempien nikotiinipussien myynti kielletään

15.06.2023 17:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Tarkoituksena on estää nikotiinipusseista terveydelle koituvat vaarat.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on tehnyt päätöksen, joka kieltää 20 mg tai sitä vahvempien nikotiinipussien myynnin, sekä markkinoille saattamisen Suomessa. Päätös astuu voimaan 21. kesäkuuta, virasto tiedottaa.

Nikotiinipussit sisältävät seosta, joka sisältää nikotiinia, mutta ei tupakkaa. Nikotiini on kuitenkin terveydelle ja ympäristölle vaarallinen kemikaali ja myynnissä olevissa pusseissa sitä voi olla runsaastikin. Kuluttajan voi olla hankalaa päätellä, kuinka paljon nikotiinia pussit edes sisältävät, sillä usein pakkauksiin ei ole selkeästi merkitty nikotiinin määrää yleisesti käytetyillä mitta-asteikoilla. Nikotiinipusseja on saanut myydä Suomessa ilman erillistä myyntilupaa ja nikotiinipitoisuusrajaa huhtikuun alusta lähtien.

Tukesin asettaman kemikaalilain mukaisen kiellon tarkoituksena on estää erityisesti vahvoista nikotiinipusseista terveydelle koituvat haitat ja nikotiinimyrkytykset. Nikotiinipussien pakkaukset ja maut houkuttelevat erityisesti nuoria käyttäjiä ja etenkin pienille lapsille ja vauvoille ne voivat olla hengenvaarallisia. 

– Nikotiinia 20 mg tai sitä enemmän sisältävät nikotiinipussit voivat olla hengenvaarallisia vauvoille ja pienille lapsille. Vaikka toistaiseksi vakavilta myrkytystapauksilta on vältyttykin, vakava vaara on todellinen, toteaa ryhmäpäällikkö Jouni Räisänen Tukesista. 

Lue myös: Miltä kuulostaisi nelipäiväinen työviikko? Siitä saatetaan pian keskustella

Lue myös: Niin sanottu "boat pose" on joogan teholiike - käy sekä treenistä että tehokkaasta venytyksestä

Lue myös: Punkkeja on liikkeellä nyt valtavasti - havainnot jyrkässä nousussa

Lähde: Tukes

Kilpailut

Uusimmat