Kuva: Shutterstock

Saadaanko Suomeen valkoinen joulu? Forecan ensimmäinen ennuste jouluviikolle on julki

21.11.2023 22:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Vuodenaikaan nähden on ollut tavanomaista kylmempää, mutta tilanne voi muuttuakin.

Kuten joka joulun lähestyessä, tänäkin vuonna arvuutellaan saadaanko maahan valkoinen joulu.

Foreca on julkaissut marras-joulukuun välille pitkän ennusteensa, joka tämän hetken tietojen valossa näyttäisi ennustavan Suomeen lähiviikkoina hyvinkin talvisia kelejä. Seuraavan kolmen viikon aikana asää näyttäisi pysyvän edelleen keskimääräistä kylmempänä. Lapissa saatetaan edelleen kivuta jopa -30 asteen pakkaseen.

Joulun ennuste ei kuitenkaan kovista pakkasista huolimatta silti ole aivan läpihuutojuttu. Forecan pitkän aikavälin ennusteessa huomataan, että jouluviikko voisikin nykyisistä pakkasista huolimatta ollakin hieman ajankohdalle keskimääräistä lämpimämpi. On kuitenkin syytä muistaa, että useiden viikkojen päähän ennustettaessa myös virhearvioiden määrä kasvaa huomattavasti, eli käänne saattaa vielä tapahtua lähes mihin suuntaan vain.

Luntakin kuitenkin todennäköisesti saadaan, vaikka kovimmat sateet eivät jouluksi sattuisikaan osumaan. Lähiviikkoina lumisateita näyttää liikkuvan Suomen ylle reippaasti, joskin etelässä osa sateista voi tulla myös räntänä. On kuitenkin odotettavissa, että pakkanen kiristyy etelää myöten ja voi tippua jopa -10-15 asteeseen. Myös lunta voi tulla runsaasti piankin, mikä kannattaa pitää mielessä esimerkiksi liikenteeseen lähtiessä.

- Tämän hetken ennusteen mukaan lumipyry leviää keskiviikkoillaksi maan länsiosaan ja pyyhkäisee koko maan yli siten, että torstaina päivällä lumisateet painottuvat jo hajanaisempina maan pohjois- ja itäosaan. Parin vuorokauden aikana lunta voi kertyä suureen osaan maata 10–20 senttimetriä, mutta ennuste tarkentuu vielä lähipäivinä, ennustaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Lue myös: Foreca: Tammikuuhun saakka ulottuva sään pitkä ennuste voi yllättää

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat