Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Vaikka yleisen asumistuen leikkaukset ovat astuneet voimaan, ei tuen määrä pienene kaikilla heti

02.04.2024 20:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Yleisen asumistuen muutokset astuivat voimaan 1.4.2024.

Yleinen asumistuki pieneni kaikilla kyseisen tuen saajilla huhtikuun ensimmäisenä päivänä. Kela kuitenkin muistuttaa, ettei muutokset koske eläkkeensaajan asumistukea

Kela arvioi esimerkiksi yleistä asumistukea nostavia yhden tai useamman hengen talouksia olevan noin 406 226.

Vaikka muutokset ovat tulleet jo voimaan, ei yleisen asumistuen määrä pienene kaikilla heti. Kela kertoo sivuillaan tuen pienentyvän vasta, kun seuraavan kerran haet asumistuen tarkistusta. 

Asumistukeen tulee hakea tarkistusta Kelan mukaan, jos sinun tai ruokakuntasi jäsenen olosuhteet muuttuvat. Muutoksia ovat esimerkiksi ruokakunnan tulojen nousu vähintään 400 euroa kuukaudessa, muutto, avioliitto ja ruokakunnan vuokran tai vastikkeen määrän pienentyminen vähintään 50 euroa kuukaudessa. Tarkemmat tiedot muutoksista voit tarkistaa Kelan sivuilta.

Jos kuitenkaan ruokakuntasi olosuhteissa ei tapahdu mitään asumistukeen vaikuttavaa muutosta, tulee muutokset vasta vuositarkistuksen aikana voimaan. Yleisen asumistuen tarkastusta, vuositarkastusta, tulee hakea vähintään kerran vuodessa. Kela lähettää kirjeen ja ohjeet vuositarkistusta varten noin 2 kuukautta ennen tarkistuksen ajankohtaa. Muutokset tulevat voimaan kaikille kuitenkin viimeistään maaliskuussa 2025. 

Jos yleinen asumistuki myönnetään ensimmäistä kertaa 1.4.2024 tai myöhemmin, tulevat muutokset vaikuttamaan tuen määrään heti. 

Lue myös: Kelan etuuksien leikkauksista liikkuu vääriä käsityksiä - Kela oikaisee

Lue myös: Näin Kelan työttömyysturva muuttuu vuonna 2024

Lue myös: Lääkejäte kustantaa Kela-korvausten kautta yhteiskunnalle vuosittain 43 miljoonaa euroa

Lähde: Kela

Kilpailut

Uusimmat