Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Kelan etuuksien leikkauksista liikkuu vääriä käsityksiä - Kela oikaisee

26.03.2024 10:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Asiakkaiden huoli omista etuuksista näkyy Kelan puhelinpalvelussa.

Sosiaaliturvan huhtikuun alussa voimaan tulevat leikkaukset koskevat yleistä asumistukea ja työttömyystukea. Leikkaukset ovat aiheuttaneet monille hämmennystä ja siksi Kelan puhelinpalveluun soitetaan palveluyksikön johtajan Petteri Taposen mukaan huolestuneita puheluita. 

Kela tiedottaakin nyt liikkeellä olevan myös vääriä käsityksiä leikkauksista. Yksi vääristä käsityksistä on, että eläkkeensaajan asumistukea leikattaisiin. 

– Kelan puhelinpalveluun tulee nyt paljon puheluita eläkeläisiltä, jotka ovat huolissaan omasta asumistuestaan. Suuri osa heistä saa eläkkeensaajan asumistukea, johon ei ole tulossa muutoksia, Taponen kertoo tiedotteessa. 

Vaikka sosiaaliturvan leikkauksia tulee voimaan, ei eläkkeensaajan asumistuki muutu. Yleinen asumistuki ja eläkkeensaajan asumistuki ovat eri etuuksia. 

Lapsilisä

Huolta on aiheuttanut myös mahdollinen lapsilisän pieneneminen. Lapsilisä ei pienene, mutta työttömyysturvan lapsikorotukset poistuvat. 

Kelan maksamaan työmarkkinatukeen, peruspäivärahaan ja liikkuvuusavustukseen on sisältynyt lapsikorotuksia, jotka poistuvat 1.4.2024. Muutos koskee työttömiä, joilla on huollettavanaan alle 18-vuotiaita lapsia.

– Osa asiakkaista on käsittänyt, että lapsilisän maksaminen loppuu kokonaan. Rauhoittelemme heitä ja kerromme, ettei näin ole, Taponen kertoo. 

Taponen muistuttaa, että asiakkaat voivat tarkistaa OmaKelasta saamansa päätökset, etuuksien maksupäivät ja maksettavan etuuden määrän.

Lue myös: Monen kiinteistövero nousi lakimuutoksesta johtuen - oma verotuspäätös tulee tarkistaa pian

Lue myös: Pian voimaan astuvat leikkaukset vaikuttavat puoleen miljoonaan ihmiseen - tähän ryhmään osuvat pahiten

Lähde: Kela

Kilpailut

Uusimmat