Kuva: Shutterstock

Lääkejäte kustantaa Kela-korvausten kautta yhteiskunnalle vuosittain 43 miljoonaa euroa

18.03.2024 16:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Tutkimuksessa selvitettiin apteekkeihin palautetun lääkejätteen arvoa, määrä ja syitä palauttamiselle.

Suomalaisilta jää käyttämättä apteekista hankittuja lääkkeitä vuosittain 81 miljoonan euron arvosta, selviää Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen tuoreesta tutkimuksesta. Tästä Kela-korvausten arvo, eli yhteiskunnan osuus on 43 miljoonaa euroa. 

Tutkimus toteutettiin toukokuussa 2022 ja siinä oli mukana yhteensä 82 apteekkia. Kolmen päivän tutkimusjakson aikana apteekkeihin palautettiin yli 5 000 lääkettä, joista 66 prosenttia reseptilääkkeitä ja 49 prosenttia Kelan korvaamia. 

Määrällisesti eniten palautettiin parasetamolia sisältäviä särkylääkkeitä. 

Tutkimuksessa lääkkeitä palauttaneilta asiakkailta kysyttiin, miksi lääkkeet olivat jääneet käyttämättä. Yleisimmät syyt palauttaa lääkkeitä olivat lääkkeen lyhyt säilyvyysaika avattuna, sairauden tai oireiden parantuminen sekä lääkkeen vaihto toiseen lääkkeeseen. 

Yhdeksi merkittäväksi syyksi nimettiin lääkepakkausten suuri koko. Suomen Apteekkariliitto arvioi yhdeksi keinoksi lääkejätteen vähentämiseksi pienemmät pakkauskoot ja lääkehoiton aloittamisen yhdellä pakkauksella. 

– Olisi tärkeää, että lääkettä määrätessään lääkäri kirjoittaisi reseptiin maininnan, jos kyse on lääkehoidon aloituksesta. Näin apteekissa osattaisiin tarjota pienempää määrää siltä varalta, että lääke ei sovikaan, ja lääkehoito joudutaan keskeyttämään heti hoidon alussa, toteaa Apteekkariliiton puheenjohtaja Risto Kanerva Itä-Suomen yliopiston tiedotteen mukaan.

Korvattavissa lääkkeissä on jo käytössä toimitusväliseuranta, eli alle tuhat euroa maksavissa lääkkeissä kerralla toimitetaan kolmen kuukauden määrän lääkettä. Kuitenkin omavastuun täyttyessä, moni ostaa sellaisia lääkkeitä, joita ei tarvitsisi. 

Käyttämättömät lääkkeet apteekkiin

Käyttämättömät lääkkeet eivät kuulu roskikseen tai viemäriin vaan ne tulee palauttaa apteekkiin. Pillereiden lisäksi apteekkiin kuuluu palauttaa myös käytetyt lääkelaastarit, sillä ne sisältävät käytettynäkin edelleen lääkeaineita. Myös nestemäiset lääkkeet tulee palauttaa apteekkiin, kuten myös astmapiippujen nesteet ja jauheet sekä lääkevoiteet ja -puikot. 

Etenkin nuoret hävittävät lääkejätteen väärin – jopa käytetyt astmapiiput ovat vaarallista jätettä - Ilmiöt - Voice.fi

Lähde: Itä-Suomen yliopisto

Kilpailut

Uusimmat