Kuva: AOP

Presidentinvaaleissa äänesti vilkkaimmin tietty ryhmä - huimat erot ryhmien välillä

19.04.2024 22:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Samantyyppisiä suuntauksia nähdään Suomessa lähes kaikissa vaaleissa.

Presidentinvaaleissa erottui Tilastokeskuksen mukaan selvästi, että suurituloiset äänestivät enemmän kuin pienituloiset. Myös korkeasti koulutettujen osuus korostui äänestäjämäärissä samalla, kun perus- tai toisen asteen koulutuksen saaneet äänestivät harvemmin.

Ylimpään tuloviidennekseen kuuluvien joukossa äänestysprosentti oli ensimmäisellä kierrolla 87,2 prosenttia ja vielä toisellakin 83,8 prosenttia. Sen sijaan alimmassa viidenneksessä jäätiin kauas niistä prosenteista, ensimmäisellä kierroksella äänestysprosentti oli 62 prosenttia ja toisella vain 57 prosenttia. 

Myös koulutustason havaittiin olevan vahvasti yhteydessä äänestyskäyttäytymiseen. Ylemmän korkeakoulututkinnon tai tutkijakoulutuksen suorittaneiden keskuudessa äänestysprosentti oli jopa huimat 90 prosenttia, mikä oli ensimmäisessä vaalissa jopa 33,7 prosenttia enemmän kuin vain peruasasteen koulutuksen käyneillä.

Tulo- ja koulutustaso näkyvät äänestysaktiivisuudessa yleensä Suomessa kaikissa vaaleissa.

”Tulot, koulutus ja ikä vaikuttavat meillä äänestysaktiivisuuteen kaikissa vaaleissa. Tässä ei juuri ole eroja viime vuosien vaaleissa. Vaalien välillä toki erot ryhmien aktiivisuudessa voivat kaventua tai suurentua, mutta iso kuva ei käytännössä muutu”, kommentoi Tilastokeskuksen yliaktuaari Sami Fredriksson.

Ryhmittäin vähiten äänestämään aktivoituivat nuoret, 19-vuotiaat miehet, joista ensimmäisessä vaalissa äänesti 54,2 prosenttia ja toisessa vaalissa enää 46,0 prosenttia. Äänestysaktiivisuus laski kuitenkin toisella kierroksella kaiken kaikkiaan 18-vuotiaiden ryhmässä sukupuolesta riippumatta. Lisäksi vieraskielisten äänestysaktiivisuus jäi kotimaisia kieliä äidinkielenään puhuvia alemmas.

Lue myös: MTV: Pekka Haaviston seksuaalinen suuntautuminen vaikutti valtaosaan Alexander Stubbin äänestäjistä

Lue myös: Kuinka hyvin tunnet presidenttiehdokkaat? Tee leikkimielinen tietovisa ja testaa tietämyksesi

Lähde: Tilastokeskus

Kilpailut

Uusimmat