Kuva: Ronja Lappi

Populaatiopentu Ramses pelastettiin kissakriisin keskeltä - kohtalo olisi voinut olla hyvinkin karu

05.05.2024 22:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Ramseksen emo löydettiin tiineenä kissapopulaatiosta.

- Alkuperäinen periaate oli, että ei kissaa tähän nykyiseen asuntoon, eikä pentua. Mutta niin kuin huomaat, Ramseksen tullessa vastaan kaikki nämä periaatteet menivät roskiin, naurahtaa Keravalla asusteleva Ronja Lappi.  

Lappi, hänen puolisonsa sekä pariskunnan 4-vuotias kissa Mauno etsivät puolisen vuotta sitten kuumeisesti uutta perheenjäsentä. Maunosta oli tullut turhautunut herra: mikään määrä aktivointia ei tuntunut riittävän ja huomiota haettiin metelin kera yötä päivää. Mauno kaipasi selkeästi ystävää ja olipa Lapinkin sydämessä tilaa uudelle karvakaverille. 

Eläinsuojeluyhdistys Rekku Rescue ry:n kautta löytyi lopulta ilmoitus: oranssi ilmestys Ramses etsi kotia. Ramseksen emo oli löydetty tiineenä erään pihapiirin kissapopulaatiosta. Kissapopulaatiot ovat kissalaumoja, joissa leikkaamattomat kissat lisääntyvät vapaasti keskenään. Populaatioiden sisällä jyllää usein erilaisia sairauksia ja he ovat usein aliravittuja ja loisten riivaamia. Emo saatiin onneksi loukutettua ajoissa ja pennut syntyivät suoraan ihmisten hoiviin vappuna 2023.  

Pieni Ramses hurmasi Lapin ja hänen kumppaninsa. (kuva: Ronja Lappi)

Araksi ja varautuneeksi esitelty kissa etsi kotia, jossa asuisi jo entuudestaan toinen lajitoveri, jonka kautta hän voisi rohkaistua ja opetella kotikissan alkeita. Vaikka pentukissa ei alunperin kuulunutkaan Lapin suunnitelmiin, kiinnitti ilmoitus hänen huomionsa ja he kävivät puolisonsa kanssa katsomassa poikasta. Sijaiskodissa majaillut Ramses oli todentotta varautunut tapaus: hän tuntui jäävän sisarustensa jalkoihin, eikä tuntunut ottavan kontaktia. Jokin kuitenkin klikkasi ja periaatteet lensivät roskakoriin. Ramseksesta oli tulossa Lapin uusi perheenjäsen.  

Ramses ei muuttoa uuteen kotiin purematta niellyt. Ujo poika sujahti saman tien sängyn alle ja pysytteli siellä ensimmäisenä päivänä sitkeästi.   

- Hänet oli juuri erotettu emostaan ja oli varmasti ihan hirveä stressi tulla uuteen paikkaan. Ramses oli siellä sängyn alla monta tuntia, mutta annoin hänen olla ja ottaa ihan rauhassa happea. Kun pari tuntia oli kulunut, aloin lelulla leikittämään häntä ulos sieltä ja vähän kokeilin, että okei, ottaako hän mitään kontaktia? 

Taktiikka tuotti tulosta, kun tunnin yrittämisen jälkeen pentu alkoi vastaamaan kutsuun. Eikö tämä olisikaan niin kamalaa?  

- Kun hänet sieltä sängyn alta sain pois, niin ei häntä ole siellä enää nähty, Lappi naurahtaa.  

- Piti selkeästi itse olla se rohkaiseva siinä, että toinen uskalsi tulla. Loppuilta meni sitten leikkiessä ja meihin tutustuessa. Siitähän se sitten lähti.  

Pieni poika pääsi hämmästyttävän nopeasti ulos kuorestaan.   

- Hänestä tulikin utelias, tutkiva, hellyydenkipeä ja turvaa hakeva nuori herra. Olin ihan, että kuka tämä on? Lappi nauraa.  

(kuva: Ronja Lappi)

Maailman kärsivällisin isoveli 

Maunolla uudessa perheenjäsenessä oli sulateltavaa. “Kuka tämä uusi pojankloppi oikein oli ja miksi ihmeessä se oli hänen reviirilleen ängennyt”, Mauno tuntui miettivän. Ensimmäiset viikot olivat haastavia, eikä sähinältä ja säpinältä vältytty, vaikka kissoja yritettiin tutustuttaa hajuja vaihtamalla. Mauno kaipasi ymmärrettävästi omaa tilaa, eikä hän hyväksynyt isoveljen roolia heti kättelyssä. Koko perheen onneksi yhteys kaksikon välillä alkoi kuitenkin muodostua pikkuhiljaa, Maunon piti ottaa vain oman aikansa. Nyt voidaan jo puhua veljeydestä.   

- Maunohan on ihan rakastunut Ramsekseen, Lappi sanoo tyytyväisenä.  

- Hän on ollut maailman kärsivällisin isoveli ja tehnyt ehkä meitäkin isomman työn, että Ramses on tänne kotiutunut. Yhteys heidän välillään on jo niin vahva, ettei heitä voisi enää erottaa.  

Maunosta on tullut rakastava isoveli. (kuva: Ronja Lappi)

Mauno sai Ramseksesta kauan kaipaamansa leikkitoverin, jonka ansiosta myös herran häiriökäyttäytyminen jäi historiaan. Mauno on omaksunut isoveljen roolin moitteettomasti: hän toimii hellänä esimerkkinä pienelle rasavillille pojalle, pesee ja pussailee häntä. Ystävystymistä on ollut Lapin mielestä ihanaa seurata vierestä.  

- Se on ollut tässä kyllä kaikkein palkitsevin asia.  

Mauno ja Ramses loikoilevat yhdessä saunan lauteilla. (kuva: Ronja Lappi)

Kissapuu on oiva paikka ottaa nokoset. (kuva: Ronja Lappi)

Me olemme vastuussa kissakriisistä  

Maassamme hylätään vuosittain vähintään 20 000 kissaa vuodessa. Ongelman taustalla piilee muun muassa eläimen heikko arvo, leikkaamattomuus ja sen seurauksena syntyvät villiintyneet ja usein sisäsiittoiset kissapopulaatiot. On musertavaa ajatella, kuinka monta upeaa yksilöä elää vailla huolenpitoa ja kuinka monta tämänkin vuoden talvi vei mennessään. On harhaluulo, että kissa sopeutuisi tai kuuluisi Suomen luontoon ja monien Ramseksen kaltaisten pentujen elämä päättyy ennen kuin se ehtii edes kunnolla alkaa. Jokainen kissa ansaitsee huolenpitoa, rakkautta, ruokaa sekä turvaa. 

- Mun mielestä on hyvä herätellä ihmisiä ja muistuttaa, että me olemme vastuussa siitä, että Suomessa on kissakriisi ja tämä ongelma, Lappi painottaa.  

Kissapopulaatioita elää sekä asutuissa että asumattomissa pihapiireissä ja luonnossa. Usein ongelmana on, että vaikka asia huomattaisiin esimerkiksi naapureiden toimesta, ei siihen uskalleta puuttua. Tällaisessa tapauksessa olisi kuitenkin hyvä miettiä, kumpi on tärkeämpää: hienovaraisuus vai pahimmillaan vuosia kestäneen kärsimyksen katkaiseminen? Eläinsuojeluyhdistykselle pystyy ilmoittamaan esimerkiksi populaatioista.  

- Siellä on ihmisiä, jotka haluavat auttaa hyväsydämisyyttään. Hakekaa niille eläimille apua matalalla kynnyksellä. He haluavat auttaa ja se halu on jotain sellaista, mille minä annan kaiken arvostukseni. 

(kuva: Ronja Lappi)

Vaikka Ramseksen kotiutumista oli stressaavaa odottaa, ovat huolet jo historiaa. Rakastava Ramses on valottanut Lapille ihan uuden puolen kissoista läheisyydenkipeällä luonteellaan. Hän on poika, joka rakastaa sylitellä, nukkua vieressä ja pusutella. Hän on tuonut perheeseen uudenlaisen tasapainon ja niin ehdotonta rakkautta, että Lappi liikuttuu kyyneliin. Mikä onni, että tämä pieni poika on saanut arvoisensa elämän. 

- Hän on tuonut iloa, rakkautta sekä ihanuutta meidän laumaan ja perheeseen. Hän on tuonut tänne sellaista ihan uudenlaista hyvää energiaa ja olen vain niin rakastunut häneen, että sen takia varmaan tässä itkua tihrustankin. Ja ehkä isoin asia on se, että Mauno on löytänyt vihdoin itselleensä sellaisen lajitoverin, jota hän on selkästi rakastaa ja jonka kanssa hän haluaa olla. 

(kuva: Ronja Lappi)

Suomen eläinsuojeluyhdistys tekee töitä kissojen tilanteen parantamiseksi. Lue lisää toimintaohjeista kriisin ratkaisemiseksi ja kissan arvon nostamiseksi täältä.

Kotia kohti -juttusarjassamme kerrotaan erilaisten rescue-eläinten tarinoita. Oletko sinä antanut eläimelle uuden kodin? Kerro meille lemmikkisi tarina: katso ohjeet täältä!

Lue myös: Nikos-koira löytyi hylättynä parkkipaikalta - arasta pojasta kuoriutui hellyydenkipeä pikkuprinssi

Lue myös: Viime vuoden suosituimmat koirarodut Suomessa julkistettiin - yksi rotu hurmaa vuodesta toiseen

Lue myös: Tiedätkö, miten turvaat lemmikkisi punkeilta? Katso vinkit punkin poistoon ja niiltä suojautumiseen

Kissakriisin lähteet: SEY

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 16.3.2024.

Kilpailut

Uusimmat