Kuva: Shutterstock

Instagramin uusi toiminto suojelee alaikäisiä

06.05.2024 16:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Uudet ominaisuudet auttavat suojaamaan nuoria seksuaaliselta kiristykseltä ja intiimien kuvien väärinkäytöltä.

Instagramin omistava teknologiajätti Meta kertoo tiedotteessaan testaavansa uusia ominaisuuksia, jotka auttavat suojaamaan nuoria ja alaikäisiä seksuaaliselta kiristykseltä ja intiimien kuvien väärinkäytöltä. Lisäksi nämä ominaisuudet vaikeuttavat mahdollisten huijareiden ja rikollisten mahdollisuuksia löytää ala-ikäisiä ja olla vuorovaikutuksessa heidän kanssaan. 

"Ominaisuuden tavoitteena on paitsi suojata ihmisiä ei-toivotulta alastomuudelta yksityisviesteissä, myös suojata heitä huijareilta jotka saattavat itse lähettää intiimejä kuvia saadakseen käyttäjät lähettämään omiaan vastineeksi",  tiedotteessa kerrotaan.

Instagramin kokeiluasteella olevissa ominaisuuksia yksityisviestien intiimit kuvat sensuroidaan automaattisesti alle 18-vuotiaiden käyttäjien kohdalla. Metan mukaan tälläiset kuvat tunnistetaan automaattisesti koneoppimiseen pohjautuvan teknologian avulla. 

Kun alastomuussuojaus-toiminto on käytössä, alastomuutta sisältäviä kuvia lähettävät ihmiset näkevät ponnahdusilmoituksen, jossa heitä kannustetaan varovaisuuteen arkaluontoisten kuvien lähettämisessä. Lisäksi he saavat muistutuksen siitä, että näiden kuvien lähetys voidaan peruuttaa, mikäli muuttaa mielensä.

Tilanteissa, kun käyttäjä saa alastomuutta sisältävän kuvan, se sumennetaan automaattisesti varoitusnäytön alla, mikä tarkoittaa sitä, että vastaanottaja ei näe alastonkuvaa ja hän voi valita haluaako nähdä kuvan vai ei. Lisäksi Meta näyttää muistutusviestin, jossa käyttäjää kannustetaan olemaan tuntematta painetta vastata, ja tarjotaan mahdollisuus estää lähettäjä sekä ilmiantaa keskustelu.

Seksuaaliseen kiristykseen syyllistyvät kohtaavat kovat toimenpiteet. Meta kertoo poistavansa tälläisten henkilöiden tilit ja estävät heitä luomasta uusia tilejä. Tarvittaessa tapauksesta ilmoitetaan viranomaisille. 

Meta kertoo tiedotteessa tukeneensa myös yhdysvaltalaista National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) -järjestöä Take It Down -alustan kehittämisessä, jonka avulla nuoret voivat ottaa takaisin hallintaansa intiimejä kuviaan ja estää niiden jakamisen verkossa – vieden vallan huijareilta.

Lue myös: Koululaisten turvattomuuden tunne on lisääntynyt - tutkimustulokset koulukiusaamisesta hälyttäviä

Lue myös: WhatsApp saa uuden mielenkiintoisen ominaisuuden

Lue myös: Miljoonat poistetut kappaleet palaavat TikTokkiin

Lähde: Meta

Kilpailut

Uusimmat