Kuva: Shutterstock

Tänä keväänä syytä varautua poikkeusjärjestelyihin liikenteessä - taustalla kuitenkin ilahduttava syy

06.05.2024 22:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Hallituksen myöntämän lisärahoituksen myötä tänä vuonna päällystystöitä ei priorisoida ainoastaan vilkkaille teille.

Tänä vuonna tavallista vilkkaampi päällystyskausi tuo mukanaan enemmän töistä aiheutuvia liikennehäiriöitä, kerrotaan Väyläviraston tuoreessa tiedotteessa. Päällystystyöt ovat alkaneet jo Etelä- ja Lounais-Suomen alueilla, ja ne käynnistyvät myös muualla Suomessa kevään edetessä.

Hallituksen myöntämän lisärahoituksen myötä tänä vuonna päällystystöitä ei priorisoida ainoastaan vilkkaille teille.

- Erittäin tervetulleen lisärahoituksen avulla voidaankin tänä vuonna päällystää myös keskivilkkaita- ja vähäliikenteisiä teillä selvästi tavanomaista enemmän, toteaa väylänpidon toimialajohtaja Virpi Anttila.

Päällystystöitä tehdään tänä vuonna ympäri Suomen aina Tammisaaresta Inariin asti. Pisin yksittäinen päällystyskohde sijoittuu Inariin, ja se on pituudeltaan noin 71 kilometriä. 

Työt alkavat jo aikaisin keväällä ja päättyvät myöhään syksyllä päällystystöiden suuren määrän myötä. Liikennehäiriöitä pyritään vähentämään ajoittamalla työt ruuhka-aikojen ulkopuolelle mahdollisuuksien mukaan sekä tarvittaessa yöaikaan.

- Tänä vuonna päiväkohtaisia työaikoja on kuitenkin pidennettävä, jotta työt ehditään tekemään määräajassa. Tämä vaatii tielläliikkujilta kärsivällisyyttä, koska päiväkohtaisen työajan pidentyminen voi aiheuttaa aiempaa enemmän ruuhkautumista ja matka-aikojen pidentymistä. Toisaalta työaikojen pidentäminen voi vähentää päällystystöistä aiheutuvien liikennehäiriöiden kokonaiskestoa, kertoo teiden kunnossapidon asiantuntija Ossi Saarinen Väylävirastosta.

Työmaiden läheisyydessä vaaditaan erityistä varovaisuutta

Tavoitteena on päällystää 4000 kilometriä maanteitä sekä kävely- ja pyöräilyväyliä. Määrä on monikertainen verrattuna edellisvuosiin. Tämä tuo mukanaan tavallista enemmän liikennehäiriöitä, ja tienkäyttäjien tulee noudattaa työnaikaisia nopeusrajoituksia liikenneturvallisuuden varmistamiseksi.

Päällystystyömaiden läheisyydessä tulee olla erityisen tarkkaavainen, noudattaa alennettuja nopeusrajoituksia sekä säilyttää riittävän suuri turvaväli edellä ajaviin. Tämän myötä liikkuminen tulee turvalliseksi tienkäyttäjille, työmailla työskenteleville sekä muille liikkujille. 

- Päällystetyömaiden turvallisuus on meidän kaikkien yhteinen asia. Maltilla ja yhteistyöllä voimme varmistaa, että kaikki pääsevät palaamaan kotiin terveinä - olipa kyse sitten tielläliikkujista tai tiellä töitä tekevistä ammattilaisista, Anttila kommentoi.

Mahdolliset liikennejärjestelyt sekä tietyömaiden sijainnit voi tarkistaa etukäteen esimerkiksi Fintrafficin Liikennetila-palvelusta. Tämä auttaa varautumaan mahdollisiin viivästyksiin sekä reitin suunnittelemiseen.

Lue myös: VR laajentaa toimintaansa sähköbusseihin - aloittaa toimintansa Tukholmassa

Lue myös: Huolestuttava käytös lisääntyy liikenteessä kesäkelien saavuttua - karut esimerkit vapulta

Lue myös: Sähköpotkulautailukausi alkaa - huomioithan nämä asiat liikenteessä

Lähde: Väylävirasto

Kilpailut

Uusimmat