Kuva: Shutterstock

Voit tietämättäsi aiheuttaa kotonasi suuren tulipaloriskin - ethän sorru näihin virheisiin

10.05.2024 15:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Jatkojohtoja ei tulisi käyttää jatkuvassa käytössä, koska liiallinen kuormitus voi aiheuttaa johdon ylikuumentumisen ja pahimmassa tapauksessa palovaaran.

Tukesin mukaan Suomessa tapahtuu vuosittain noin 2000 sähköpaloksi luokiteltavaa hälytystehtävää, ja moni niistä olisi kuitenkin vältettävissä. Osa tulipalojen syistä ovat rikkinäiset laturit sekä jatkojohtojen käyttö ohjeiden vastaisesti, muistuttaa Pop Vakuutus tiedotteessaan. 

Puhelimien sekä latureiden jatkuva käyttö altistaa yhä enemmän latureiden taipumiselle sekä vääntymiselle. Tämän myötä latureiden rakenne voi heikentyä ja hapertua. Rikkinäiset laturit voivat aiheuttaa sähköiskuja ja pahimmassa tapauksessa jopa tulipalon riskin. Tulipalo voi syttyä esimerkiksi silloin, jos laturi aiheuttaa oikosulun tai ylikuumentumisen. Tulipalon riskiä lisää myös se, jos johdon lisäksi laturin sisäiset osat ovat vaurioituneet. Rikkinäistä laturia ei tulisi myöskään käyttää varsinkaan öisin.

- Huonoin mahdollinen vaihtoehto on se, että puhelinta ladataan rikkinäisellä laturilla yöaikaan makuuhuoneessa. Näitäkin tapauksia tulee aina ajoittain vastaan, POP Vakuutuksen korvauspalveluiden operatiivinen johtaja Tommi Lehmusvirta kertoo tiedotteessa.

Rikkinäinen laturi voi aiheuttaa suurempia kustannuksia ilman tulipaloakin, koska laturi voi vaurioittaa myös ladattavaa laitetta. Epävakaa virta tai virheellinen jännite voivat vahingoittaa laitteen sisäisiä osia, kuten akkua tai latauselektroniikkaa.

Pop vakuutus myös varoittaa, ettei kiinalaisista verkkokaupoista kannata tilata laitteita tai latureita. Tämä johtuu siitä, että ne eivät yleensä ole Suomessa CE-hyväksyttyjä, ja tuotteissa saattaa tällöin olla korkeampi tulipalon tai sähköiskun vaara.

Myös jatkojohdoissa voi piillä turvallisuusriski

Monet sortuvat myös siihen, että jatkojohtoja käytetään jatkuvasti ohjeistusten vastaisesti. Jatkojohtoja ei tulisi käyttää jatkuvassa käytössä, koska liiallinen kuormitus voi aiheuttaa johdon ylikuumentumisen ja pahimmassa tapauksessa palovaaran. Erityisesti riski kasvaa silloin, jos kytkettyjen laitteiden yhteinen teho ylittää johdon kapasiteetin.

- Moni ei tule tarkistaneeksi jatkojohdon merkintöjä, joista kapasiteetti käy ilmi. Mitä enemmän jatkojohdossa on pistokepaikkoja, sen helpommin laitteiden yhteinen teho ylittää kapasiteetin, Lehmusvirta muistuttaa.

Jatkojohtojen jatkuva käyttö voi myös heikentää sähkölaitteiden suorituskykyä ja se voi aiheuttaa jännitteen laskua. Jännitteen lasku voi aiheuttaa laitteiden epävakaan toiminnan tai rikkoutumisen.

- Yleisenä ohjeena on hyvä pitää sellaista ajatusta, että jatkuvassa käytössä olevalle sähkölaitteelle on aina oma kiinteä pistorasiansa. Näin vältytään jatkojohdon jatkuvalta käytöltä, Lehmusvirta kertoo.

Jos jatkojohtoja on kuitenkin pakko käyttää, kannattaa silloin suosia kytkimellä ja ylijännitesuojalla varustettuja jatkojohtoja. Tämän lisäksi myös kelalla olevat jatkojohdot, johtojen ketjuttaminen, sisäkäyttöön tarkoitetun jatkojohdon käyttäminen ulkona sekä jatkojohdolla sähkön jakaminen sisältä ulkotiloihin voi aiheuttaa ylikuumenemista.

Vialliset sähkölaitteet sekä asennukset tulee korjata välittömästi, eikä niitä saa käyttää ennen korjausta lainkaan.

- Jos minkään sähkötoimisen laitteen toiminnassa huomaa poikkeavuuksia, on sen käyttö lopetettava välittömästi. Näin ollen esimerkiksi vaurioitunutta puhelimen laturia ei tule käyttää, vaikka se toimisi välillä, Lehmusvirta huomauttaa.

Lue myös: If: Leivänpaahtimesi nököttää todennäköisesti paikassa, jossa se voi aiheuttaa tulipaloriskin

Lue myös: Sähkön siirtomaksussa kymmenien eurojen eroja yhtiöiden välillä - katso, missä hinta on kalleinta

Lue myös: Yksi sähkölaite keikkuu vuodesta toiseen tulipalotilastojen kärjessä - usein syynä huolimaton käyttö

Lähde: Pop Vakuutus

Kilpailut

Uusimmat