Kuva: Shutterstock

Yli puolet suomalaisista sallisi eutanasian, selviää tuoreesta kyselystä

13.05.2024 12:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Diakonia-ammattikorkeakoulun, Itä-Suomen yliopiston ja Suomen Sairaanhoitajien toteutettaman kyselytutkimuksen mukaan suuri osa suomalaisista sallisi eutanasian.

Diakonia-ammattikorkeakoulun, Itä-Suomen yliopiston ja Suomen Sairaanhoitajien teettämän kyselytutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista sallisi eutanasian. Kyselyyn vastanneista 1642 suomalaisesta 76 prosenttia oli sitä mieltä, että eutanasia pitäisi laillistaa Suomessa. Lähes yhdeksän prosenttia vastaajista oli osittain samaa mieltä.

– Alustavien tutkimustulosten perusteella kansalaisten näkemykset eivät ole juurikaan muuttuneet viimeisten vuosien aikana, toteaa aihetta väitöstutkimuksessaan tarkastellut hoitotieteen dosentti Anja Terkamo-Moisio Itä-Suomen yliopistosta.

63 prosenttia vastaajista sanoi myös, että lääkärin tulisi voida avustaa potilasta itsemurhassa. Osittain samaa mieltä tästä oli 20 prosenttia.

Myös sairaanhoitajat samoilla linjoilla

Sairaanhoitajien keskuudessa ajatus eutanasian sallimisesta on hyvin samanlainen. Heistäkin 62 prosenttia oli täysin samaa mieltä siitä, että eutanasia tulisi laillistaa.  Lähes 18 prosenttia oli asiasta osittain samaa mieltä.

46 prosenttia oli täysin ja 23 prosenttia osittain samaa mieltä siitä, että he olisivat valmiita osallistumaan eutanasiaprosessiin.

Kyselyn mukaan lähes puolet, 46 prosenttia, tutkimukseen osallistuneista sairaanhoitajista on joskus ollut tilanteessa, jossa potilas tai hänen läheisensä on ottanut eutanasian tai lääkäriavusteisen itsemurhan puheeksi.

– Tutkimuksen tulokset korostavat sairaanhoitajien näkemysten huomioinnin tärkeyttä osana yhteiskunnallista keskustelua aiheesta, toteaa TtT Minna Hökkä Diakista.

Tutkimuksessa oli mukana  30 000 Suomen Sairaanhoitajien jäsentä. Osallistuneiden jäsenten ikä vaihteli 19–90 vuoden väillä.

Lue myös: Kansalaisaloite eutanasian laillistamisesta etenee eduskuntaan - kerännyt jo 50 000 allekirjoitusta

Lähde: Diakonia-ammattikorkeakoulu

Kilpailut

Uusimmat