Kuva: Shutterstock

Kansalaisaloite eutanasian laillistamisesta etenee eduskuntaan - kerännyt jo 50 000 allekirjoitusta

05.03.2024 20:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Eutanasiaa on käsitelty eduskunnassa aikaisemminkin.

Kansalaisaloitte eutanasian laillistamisesta on tähän mennessä kerännyt jo tarvittavat 50 000 allekirjoitusta, jotta se etenee eduskunnan käsittelyyn. Äänet kerättiin muutamassa kuukaudessa, sillä uusin aloite avattiin 2.11.2023. 

Rajan ylittyminen käy ilmi vetoomusta ajavan Oikeus Arvokkaaseen Kuolemaan -yhdistyksen nettisivuilta. Yhdistys ajaa oikeutta eutanasiaan siinä tapauksessa, että potilaan ei ole mahdollista parantua sairaudesta ja tilanne on lääketieteellisesti katsottuna toivoton. Eutanasian tulisi yhdistyksen mukaan kuitenkin aina olla henkisesti terveen potilaan harkitty pyyntö ja vapaaehtoinen valinta.

Eutanasian laillistaminen jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Lääkäreiden keskuudessakin mielipiteet ovat jakautuneet melko tasaisesti puolesta ja vastaan. Esimerkiksi vuonna 2020 Lääkäriliiton tekemän kyselyn mukaan 48% vastanneista lääkäreistä kannatti ja 47% vastusti eutanasian laillistamista. 

Myös eduskunnassa aloite on toistaiseksi kaatunut selvästi. Tultuaan käsittelyyn vuonna 2018 aloite kaatui eduskunnassa äänin 128-60. Tuolloin kuitenkin asetettiin Sosiaali- ja terveysministeriöstä työryhmä selvittämään elämän loppuvaiheen hoitomahdollisuuksia. Työryhmän ohjeistukset päätyivät lopulta koskemaan kuitenkin lähinnä saattohoidon vaatimuksia, sillä eutanasiasta ei päästy yksimielisyyteen. 

Kansan keskuudessa eutanasian laillistaminen tuntuu kuitenkin saavan enemmän kannatusta. Helsingin Sanomien kyselyssä vuonna 2017 vastanneista 81 prosenttia kannatti eutanasian laillistamista. 

Lue myös: Kuolleisuusluvut kääntyivät viime vuonna nousuun - ainaisten syiden joukossa selvästi yksi uusi

Lue myös: Uusi kansantauti on noussut salakavalasti vaarantamaan suomalaisten terveyttä - suuri vaikutus elintavoilla

Lue myös: Rokote tyypin 1 diabetesta vastaan otti askeleen eteenpäin

Lue myös: Riski sairastua denguekuumeeseen myös Euroopassa kasvaa

Lähteet: Oikeus Arvokkaaseen Kuolemaan

Kilpailut

Uusimmat