Kuva: Shutterstock

Ilokaasua käytetään päihtymistarkoituksessa - Tukes ja Myrkytystietokeskus varoittavat riskeistä

28.05.2024 14:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Ilokaasun käyttö päihtymistarkoituksessa on lisääntynyt etenkin nuorten keskuudessa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto sekä HUSIn Myrkytystietokeskus varoittavat ilokaasun käytöstä päihtymistarkoituksessa. Tiedotteen mukaan käyttö on lisääntynyt etenkin nuorten keskuudessa. 

- Erityisesti nuoria käyttäjiä tavoitellaan markkinoimalla ilokaasua some-kanavissa. Vaikka ilokaasua voi tilata ulkomaisista verkkokaupoista, päihdekäyttöön tilaaminen on kiellettyä. Ulkomaisten verkkokauppojen viranomaisvalvonta on hankalaa. Tämän vuoksi ilokaasun laiton katukauppakin on lisääntynyt, Tukesin kemikaalituotteiden valvonnasta vastaavan ryhmän päällikkö Jouni Räisänen sanoo tiedotteessa.

Ilokaasu eroaa esimerkiksi alkoholista ja kannabiksesta siinä, että käytettäessä se on hajuton ja mauton. Tämän lisäksi kerta-annoksen päihtymisvaikutukset ovat nopeasti palautuvia. Moni saattaa tästä syystä olettaa, että käyttö on vaaratonta. Totuus on kuitenkin toinen.

HUSin Myrkytystietokeskuksen ylilääkäri Tuomas Liliuksen mukaan ilokaasun toistuva ja pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa vakavia neurologisia oireita. Osa niistä voi pahimmillaan olla jopa pysyviä, Lilius kertoo tiedotteessa.

- HUSin neurologian päivystyksessä on hoidettu viimeisen puolen vuoden aikana ainakin kolmea kävely- ja tasapainovaikeuksista kärsivää potilasta, joilla taustalla on suuriannoksinen ilokaasun väärinkäyttö. Ilokaasun toistuva päihdekäyttö aiheuttaa B12-vitamiinin toiminnallisen puutoksen ja hermovaurio-oireiston. Henkilöt ovat nuoria aikuisia ja ilmeisen tietämättömiä tästä pitkäaikaishaittavaikutuksesta. Valitettavasti oirekuva on hoidettunakin usein vain osittain palautuva, kertoo Lilius.

Lue myös: Tukes varoittaa Puuilon myymästä puunkaadon työvälineestä - käyttö lopetettava

Lähde: Tukes

Kilpailut

Uusimmat