Kuva: Jussi Häkkilä

Ennakkoäänestys alkaa tänään - muista nämä

29.05.2024 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Vaalipäivää vietetään 9. kesäkuuta.

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkaa tänään, keskiviikkona 29. toukokuuta. Ennakkoon voi äänestää kotimaassa 4. kesäkuuta asti ja ulkomailla 1. kesäkuuta asti. 

Virallinen äänestyspäivä on vasta sunnuntaina 9. kesäkuuta.

Valtioneuvosto muistuttaa muutamasta seikasta, joilla äänestys sujuu näppärästi. Ennakkoon äänestäminen on ylivoimaisesti vaivattominta, sillä äänestää voi missä tahansa äänestyspaikassa. Toisin kuin usein luullaan, äänioikeusilmoitusta ei tarvitse ottaa mukaan. Pelkkä henkilöllisyystodistus riittää, ja myös ajokortti kelpaa todistukseksi.

Varsinaisena vaalipäivänä on kuitenkin muistettava tarkistaa omasta äänioikeusilmoituksestaan, mikä on oma määrätty äänestyspaikka, sillä silloin voi äänestää vain ennalta määrätyssä paikassa. 

Jos oma ehdokas ei ole vielä valittuna, voi kaikkia ehdokkaita tarkastella esimerkiksi Oikeusministeriön Tieto- ja tulospalvelun kautta. Samasta paikasta löytyvät listattuna myös kaikki äänestyspaikat. 

Äänioikeusilmoitukset on lähetetty kaikille äänioikeutetuille toukokuun aikana, mutta uudistuksen myötä ne saattavat mennä osalta ohitse. Lisää aiheesta voit lukea alta.

Lue myös: Yli miljoonalta henkilöltä äänioikeusilmoitus voi nyt mennä vahingossa ohitse - näin vältät tilanteen

Lue myös: Meppi Alviina Alametsä toivoo, ettei nuorten tarvitsisi pelätä tulevaisuutta: "Kriisit eivät ole ikuisia"

Lue myös: HS: SDP nousi suosituimmaksi puolueeksi

Lähde: Valtioneuvosto

Kilpailut

Uusimmat