Kuva: AOP

Nyt selvisi kuukausi, jolloin yleinen arvonlisäverokanta on tarkoitus korottaa 25,5 prosenttiin

30.05.2024 14:45 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Uusi arvonlisäverokanta pätee myös ennen korotusta tehtyihin sopimuksiin, jos palvelu suoritetaan tai asiakas saa tavaran vasta korotuksen päivämäärän jälkeen.

Hallituksen tänään eduskunnalle jättämän esityksen mukaan yleinen arvonlisäverokanta korotetaan 25,5 prosenttiin 1.9.2024. 

Suomen hallitus päätti kevään 2024 kehysriihessä korottaa yleistä arvonlisäveroa 1,5 prosenttiyksikköä nykyisestä 24 prosentista. 

Arvonlisäveroprosentti määräytyy sen mukaan, onko palvelu suoritettu tai tavara toimitettu asiakkaalle ennen vai jälkeen 1. syyskuuta, ohjeistaa Verohallinto. 

− Uutta 25,5 prosentin arvonlisäverokantaa sovelletaan silloin, kun myyty palvelu on suoritettu tai tavara on toimitettu asiakkaalle 1.9. jälkeen. Jos tavaran tai palvelun myynnistä on saatu ennakkomaksu ennen yleisen verokannan korotusta, ennakkomaksuun sovellettava verokanta on 24 prosenttia, kertoo Verohallinnon johtava veroasiantuntija Mika Jokinen tiedotteessa.

− Uusi arvonlisäverokanta pätee myös ennen 1.9. tehtyihin sopimuksiin tai tarjouksiin, jos palvelu suoritetaan tai asiakas saa tavaran vasta sen jälkeen, Jokinen jatkaa. 

Arvonlisäveroprosentti määräytyy myös osamaksukaupassa sen mukaan, milloin tavara luovutetaan ostajalle. 

− Esimerkiksi jos asiakas on tilannut uuden auton toukokuussa 2024 ja auto luovutetaan hänelle syyskuussa 2024, auton myyntiin sovellettava verokanta on 25,5 %. Uuden auton arvonlisäverokantaan ei vaikuta se ajankohta, milloin auto on tilattu, kauppasopimus allekirjoitettu tai auto rekisteröity. Verokanta määräytyy auton toimitusajankohdan tai mahdollisen ennakkomaksun perusteella, Jokinen selittää tiedotteessa. 

Lue myös: Verohallinto aiheuttaa hilpeyttä somessa - nyt kertovat karkauspäivän hamekankaan lahjaveroista

Lue myös: Hallitus lakkauttaa suosiota kasvattaneen edun - voi hyödyntää vielä noin kahden kuukauden ajan

Lähteet: Valtionvarainministeriö ja Verohallinto

Kilpailut

Uusimmat