Kuva: Shutterstock

Helsingin keskusta hiljenee edelleen vauhdilla - vertailu muihin Pohjoismaihin hätkähdyttävä

08.06.2024 20:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Käynnit ovat myös selvästi lyhentymään päin.

Helsingin keskustan hiljeneminen jatkuu yhä. Keskustan kävijämäärät ovat laskeneet rajusti vuodesta 2019, eivätkä ne kääntyneet nousuun edes koronapandemian päätyttyä.

Yllättävän kehityksen suunnasta tekee kuitenkin se, että vastaavaa ei ole nähtävissä muissa Pohjoismaissa. Pääkaupungit Oslo ja Tukholma ovat edelleen onnistuneet kasvattamaan keskustojensa vierailijamääriä.

Vielä vuonna 2019 Helsingin ydinkeskustan kävijämäärä oli jopa 31 miljoonaa enemmän kuin naapurissa Tukholmassa. Nyt Helsingin keskustan kävijöiden määrä on laskenut pitkään, kun taas naapurimaissa vuosien 2019-2023 aikana noussut, Tukholmassa jopa 28 miljoonalla kävijällä ja Oslossa 23 miljoonalla.

Myös päivittäisellä tasolla Helsingin keskustan kävijöiden määrä on laskenut 86 tuhannella ihmisellä, kun vastaavasti Tukholmassa päiväkohtainen määrä on noussut 76 tuhannella ja Oslossa 63 tuhannella.

Kaikissa Pohjoismaiden pääkaupungeissa myös korostuu ilmiö, jossa pikaiset käynnit keskustassa kasvattavat suosiotaan, kun taas useiden tuntien tai koko päivän käynnit eivät enää niinkään tunnu viehättävän.

Kauppakeskukset pitävät yhä pintansa

Tilannetta voisi osaltaan selittää ihmisten siirtyminen keskustan läheisyyteen avattuihin kauppakeskuksiin, kuten Triplaan ja Rediin, jotka ovat kasvattaneet kävijämääriään vuoteen 2019 verrattuna.

Lisäksi näyttäisi, että muidenkin pääkaupunkiseudun kauppakeskusten kuten Ainoan, Hertsin, Itiksen, Kaaren ja Sellon kävijämäärät ovat vuosien 2019-2023 välillä pysyneet ennallaan keskustan hiljentymisestä huolimatta. 

Kauppakeskuksiin siirtyminen ei kuitenkaan yksin pysty selittämään keskustan näivettymistä. Osansa asiaan on varmasti myös etätöiden yleistymisellä, minkä myötä keskustan läpi ei kuljeta niin usein, mutta toisaalta myös viime vuosien heikentyneellä taloustilanteella, joka on koskettanut monia kotitalouksia.

Lue myös: Varaudu poikkeuksiin viikonlopun liikenteessä - yleisötapahtuma sekoittaa Helsingin

Lue myös: Poikittaisliikennettä helpotetaan Helsingissä viimein - HSL vastaa asiakkaiden toiveeseen

Lähde: Helsingin kaupunki

Kilpailut

Uusimmat