Kuva: Shutterstock

Helle aiheuttaa ongelmia myös autolle - katso, millaisia haasteita kuuma sää voi aiheuttaa

27.06.2024 08:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Muun muassa akut, ilmastointi ja tuulilasi joutuvat helteellä koville.

Hellekelit ovat saapuneet jälleen Suomeen. Harva tulee ehkä ajatelleeksi, että ihmisten lisäksi hellekelit kuormittavat myös autoa. Pohjola Vakuutuksen tiedotteen mukaan hellepäivät näkyvätkin vahinkojen lisääntymisenä.

– Autoilijat kyllä tietävät melko hyvin miten kova pakkanen voi vaikuttaa autoihin, mutta ymmärrys helteen vaikutuksista ei ole vielä samalla tasolla. Helle voi tuoda esiin piilevät viat, eli paras tapa ehkäistä hellevahinkoja on auton huollosta huolehtiminen, muistuttaa Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander tiedotteessa.

Erityisen koville hellekelillä joutuu ilmastointi. Ongelmia voi estää säännöllisellä huollolla.

– Moni herää ilmastoinnin huoltamiseen vasta silloin, kun huomaa ettei auto viilenekään helteellä. Ilmastointi kuitenkin kannattaisi huoltaa ennakoivasti parin vuoden välein, jottei yllätyksiä – etenkään sellaisia mitkä olisi voinut välttää - tulisi vastaan, Hiljander sanoo.

Yllättäen myös tuulilasi on helteillä kovilla. Ainakin, jos siinä sattuu olemaan jo valmiiksi kiveniskemiä. 

– Kun auto on kuumentunut auringonpaisteessa ja laitetaan ilmastointi päälle, on riskinä, että lämmönvaihtelu aiheuttaa tuulilasiin halkeaman. Myös auton peseminen hellepäivänä kylmällä vedellä saattaa aiheuttaa kiveniskemän muuttumisen halkeamaksi, Hiljander kertoo.

Myös autojen akut säättävät kärsiä kuumuudesta. Erityisesti lyhyet matkat vaikuttavat selvästi akun kestoon.

– Kuumuus, ilmastoinnin käyttäminen ja lyhyiden matkojen ajaminen saattaa tyhjentää akun. Kesällä on tärkeää muistaa, että autolla ajetaan välillä pidempiäkin matkoja, jolloin akulla on aikaa latautua, Hiljander muistuttaa.

Lue myös: Tukala helle valtaa Suomen - Forecan mukaan trooppiset yöt ovat mahdollisia

Lähde: Pohjola Vakuutus

Kilpailut

Uusimmat