Kuva: Shutterstock

Elokuvaetiketti jakaa mielipiteitä niin katsojissa kuin näyttelijöissäkin

30.11.2024 10:15 - Hanna Levänen / hanna.levanen@bauermedia.fi

Suomalainen kulttuuri näkyy teatterissa käyttäytymisessä.

Miten elokuvanäytöksessä saa tai kuuluu käyttäytyä? Elokuvaetiketti on puhututtanut lähipäivinä maailmalla.

Sosiaalisessa mediassa käydään keskustelua siitä saako elokuvan aikana esimerkiksi laulaa, BBC uutisoi. Osa kokee, että katsojilla on oikeus ilmaista iloaan kuten haluaa. Toisten mielestä ilakointi pilaa muiden elokuvanautinnon.

Asia nousi esille erityisesti Wicked-elokuvan julkaisun jälkeen. Yhdysvalloissa katsojat ovat laulaneet kappaleiden mukana niin antaumuksellisesti, että osa teattereista on päättänyt kieltää moisen toiminnan näytöksissään.

Suomestakin löytyy oma käyttäytymisetiketti elokuvateattereihin. Finnkinon Head of Field Operations Pia Strömsholm kertoo Voice.fille, että ohjenuorana on yleisen hiljaisuuden noudattaminen sekä muiden huomioiminen.

Katsojilta odotetaan keskustelun pitämistä minimissä sekä äänettömyyttä elokuvan aikana. Kännyköiden käyttöä tulisi välttää ja erityisesti elokuvan aikana kännykkä on hyvä jättää laukkuun. Syöminen näytöksessä on sallittua, mutta silloinkin häiritseviä ääniä tulisi välttää.

- Teknologian kehitys on tuonut uusia haasteita, kuten älypuhelinten käytön yleistymisen, Strömsholm kertoo.

Yhdysvaltalainen näyttelijä ja showpainija Dwayne Johnsonilla on aiheeseen ehdoton mielipide. Hänestä ihmisillä on oikeus laulamiseen elokuvanäytöksen aikana. Johnson kommentoi ilmiötä BBC:lle osallistuessaan Iso-Britanniassa järjestettyyn Moana 2-elokuvan ensi-iltaan.

Wicked-elokuvan päätähdet Ariana Grande ja Cynthia Erivo kommentoivat ymmärtävänsä houkutuksen mukana laulamiseen. Erivo täsmensi Stay Tuned NBC:lle, että toisella katselukerralla katsoja voisi kuitenkin keskittyä kuuntelemaan näyttelijöiden laulamista.

Strömsholmin mukaan suomalaiset ovat yleisesti hyvin tietoisia elokuvateatterietiketistä ja noudattavat sitä. Äänekäs keskustelu tai kännykän valon käyttö ovat vain satunnaisia Finnkinon esityksissä.

- Tämä heijastaa maan vahvaa kulttuuria kohteliaisuudesta ja toisten huomioon ottamisesta, Strömsholm summaa.

Toisinaan mukana laulaminen on jopa suositeltavaa

Voice.fi kysyi sosiaalisessa mediassa seuraajiensa mielipidettä siitä, saako elokuvanäytöksessä laulaa. Suurin osa vastaajista, 85 %, kallistui kieltävään vastaukseen. Vain kourallinen näki laulamisen hyväksyttävänä.

Yksi heistä on Arttu Holm, joka kuitenkin perusteli, että tämä riippuu täysin näytöksestä. Hänestä sing along -näytöksissä kuuluu saada laulaa, koska ne ovat loppu viimein sitä varten.

- Mutta jos ollaan vaikka jossain aikuisten Art House -näytöksessä, niin [toimitaan] tilanteen ja oman arvion mukaan, Holm toteaa.

Finnkino esittää perinteisten elokuvien lisäksi myös näytöksiä, joissa myös etiketti poikkeaa perinteisestä. Näihin kuuluvat muun muassa artisteista kertovat dokumenttielokuvat. 

- Esimerkiksi K-pop-artisteista kertovissa elokuvissa fanivalot ja mukana laulaminen ovat sallittuja ja jopa suositeltavia. Tämä luo näytöksistä tapahtumamaisen kokemuksen, joka korostaa yhteisöllisyyttä ja fanikulttuuria, Strömsholm sanoo.

Näihin liittyvät kokemukset ovat olleet Strömsholmin mukaan pääosin positiivisia. Monet nauttivat interaktiivisesta ilmapiiristä sekä mahdollisuudesta osallistua. Toisenlaistakin palautetta saattaa tulla, jos joku odottaa näytökseltä perinteistä hiljaista katselukokemusta.

- Tämä korostaa viestinnän tärkeyttä erityisnäytösten säännöistä ja odotuksista.

Lue myös: Kotimaisella elokuvalla tänä vuonna 2 miljoonaa katsojaa ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen

Lue myös: Tulevan Oscar-gaalan juontaja on valittu

Lähde: BBC, Vanity Fair

Kilpailut

Uusimmat